Elizabeth

Dit gebeurt als Elizabeth overlijdt

Nieuwe details over mega-operatie lekken uit.

Het is normaal dat zeker als royals op leeftijd zijn, alvast plannen worden gemaakt voor het geval dat. Dat die uitlekken is natuurlijk niet de bedoeling, en dat is precies wat in het VK gebeurde. En dat is toch wel opmerkelijk, omdat de rechter daar belachelijk veel mogelijkheden heeft om de pers in toom te houden.

Nu weten we dat als het zover is, een megagrote operatie wordt uitgerold: Operation London Bridge. Die begint met een officiele dag van rouw en het stilleggen van de overheid, en andere maatregelen uit respect voor de overledene.

Alle kerkklokken in het land zullen gedempt luiden. Vicki Chapman, van de Centrale Raad van Kerkklokkenuiders, legde uit dat waar de klokken normal ‘dong, dong, dong’  ze straks eerder een bonkend geluid zullen maken.

Dat levert meteen al een probleem op. De laatste keer dat zoiets gebeurde was 70 jaar geleden, na het overlijden van George VI, de vader van Elizabeth. De leren dempers zijn sindsdien behoorlijk verrot. Specialisten die daar iets aan kunnen, en dat zijn er niet zoveel, doen komen nu om in het werk.

De eerste dag na het macabere feit staat bekend als D Day, de dagen erna als D Day plus 1, enzovoort. Op D Day spreekt Charles de natie toe. Op overheidsgebouwen gaat de vlag binnen 10 minuten halfstok. De premier brengt als eerste lid van de regering een verklaring uit.

Elizabeth wordt 3 dagen lang in staatsie opgebaard in de Houses of Parliament, waar mensen hun deelneming kunnen komen getuigen. Dat zijn er naar verwachting zoveel, dat er zorgen zijn over vastlopend verkeer, een overvraagde politie en zelfs problemen met de voedselvoorziening.  

LEES OOK:

‘KONINGIN BEREIDT ZICH VOOR OP DONKERE DAG’

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Bron: Daily Mirror