Britain Nato Summit

Deze sympathieke prinses blaast 73 kaarsjes uit

De enige dochter van Elizabeth. En zelf inmiddels dus een zeventiger. We zetten de jarige Anne in het zonnetje vandaag.

Anne werd geboren op 15 augustus 1950. Als tweede kind – en enige dochter – van Elizabeth en Philip. Oudere broer Charles is inmiddels koning, Andrew is in ongenade gevallen vanwege schandalen en Edward is de minst zichtbare van alle kinderen. Anne heeft een dochter (Zara) en een zoon (Peter). We nemen een kijkje in haar leven!

2 huwelijken

In 1973 trouwde Anne met Mark Philips. Het stel kreeg 2 kinderen: Zara en Peter. Maar het huwelijk strandde en in 1992 werd de echtscheiding uitgesproken. Dat was overigens nog een dikke 3 jaar nádat het stel al had aangekondigd uit elkaar te gaan.

Later in 1992 trouwde Anne opnieuw, met Tim Laurence. Opvallend genoeg moest dat huwelijk voltrokken worden in een Schotse kerk. Omdat de wet niet toestaat een nieuw huwelijk te voltrekken in een Engelse kerk, zolang de ex-partner (Mark Philips) nog leeft. Sir, jaja, Tim Laurence is viceadmiraal, buiten dienst inmiddels, van de Britse vloot.

Prinses Anne En Tim Laurence

Kinderen en kleinkinderen

Zara is 42 en is getrouwd met rugbyspeler Mike Tindall. Ze hebben samen 2 dochters en een zoon. Peter is 45, gescheiden van de Canadese Autumn Kelly en vader van 2 dochters. Zara’s kinderen heten Mia, Lena en Lucas. Peters dochters heten Savannah en Isla.

Prinses Anne Met Een Aantal Kleinkinderen

Bezigheden

Anne is al sinds 1988 lid van het Internationaal Olympisch Comité. In 1976 deed ze zelfs mee met de Zomerspelen, als springruiter! Verder is ze beschermvrouwe of bestuurslid van meer dan 300 – wauw – organisaties en stichtingen. Anne voert haar taken ‘namens’ de koning uit. En voordat Charles koning was, was dat ‘namens’ koningin Elizabeth. Zo gaat dat in Nederland ook: als Laurentien ergens op werkbezoek gaat of Beatrix een expositie opent, is dat allemaal ‘namens’ de koning.

Prinses Anne Zomerspelen 1976

Beeld: ANP

#RoyaltyNL