De gelukkige dag die bijna niet doorging

In haar nieuwe boek over het huis Windsor, onthult Tina Brown de drama’s die het huwelijk van Charles en Camilla bijna deden ontsporen.

Drama op de huwelijksdag zelf, toen Camilla een geestelijke inzinking kreeg en uit bed moest worden gesleept. De 33 jaar als Charles’ geheime minnares waren haar teveel geworden. Al die tijd had ze in de schaduw een eigen leven kunnen leiden. Nu wachtte haar een bestaan vol in de schijnwerpers. Met een man die zich altijd aan het protocol hield.

In 2002 zag het er nog heel anders uit. De koningin stuurde haar vertrouweling Sir Michael Peat naar Charles, om de chaos daar op te ruimen Zijn taak was verder Camilla eruit werken. Maar hij merkte al snel dat het daarvoor veel te laat was. Met die boodschap kwam hij ook naar Elizabeth. En de raad de twee te laten trouwen, zodat de situatie genormaliseerd zou kunnen worden.

Een datum werd gepland, maar toen stierf de paus en ging alles en iedereen naar de begrafenis – ook  Charles, die waarnam voor de koningin. Uitstel van 24 uur leverde een nieuw probleem op. Dan werd de Grand National uitgezonden, de belangrijkste paardenrace van het jaar. De oplossing: de start werd uitgesteld, zodat kijkers eerst de huwelijksvoltrekking konden zien.

De koningin zat erbij met haar gebruikelijke bruiloftsgezicht (geen enkele uitdrukking). Maar terwijl Charles en Camilla buiten de kapel in het zonnetje stonden te juichen, verdween de koningin naar een zijkamertje om naar de Grand National te kijken.

Ze kwam er in haar speech bij het diner op terug, Pas nadat ze had verteld wie de winnaar was, kwam ze aan de beste wensen voor het bruidspaar toe.

LEES OOK:

‘LIEFDESBABY’ VAN CAMILLA EN CHARLES BLIJFT HOPEN OP ERKENNING

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Bron: Daily Telegraph