Britse royals niet zo ‘Brits’ als we denken
18 augustus 2024
Wanneer we denken aan het Britse koningshuis, roept dat al snel beelden op van tradities, theeceremonies en iconische Engelse kastelen. Toch is er iets verrassends aan de achtergrond van deze familie: de Britse royals zijn eigenlijk niet zo ‘Brits’ als je zou denken.
Duitse worstels
Neem bijvoorbeeld de overleden koningin, Elizabeth II. Hoewel ze misschien wel het ultieme symbool van het Verenigd Koninkrijk is, heeft ze diepe Duitse wortels. Haar familie, het Huis van Windsor, heette oorspronkelijk het Huis van Saxe-Coburg en Gotha, een Duitse dynastie. In 1917, tijdens de Eerste Wereldoorlog, veranderde haar grootvader, koning George V, de naam van de koninklijke familie om de anti-Duitse sentimenten in het land te sussen.
Griekse en Deense invloeden
Dan is er prins Philip, de overleden echtgenoot van de koningin. Hij was geboren als prins van Griekenland en Denemarken, afkomstig uit twee koninklijke families met Europese wortels. Zijn afkomst bracht niet alleen Griekse en Deense invloeden in het Britse hof, maar ook een stukje van het kosmopolitische Europa.
Lees ook: Het Britse koningshuis geeft minder geld uit
Amerikaanse actrice
Vervolgens kreeg de familie een nieuwe plot twist toen prins Harry trouwde met de Amerikaanse actrice Meghan Markle. Het stel voegde een nieuw hoofdstuk toe aan de internationale geschiedenis van de familie. Meghan, met haar gemengde raciale achtergrond en Amerikaanse cultuur, vertegenwoordigt de voortdurende diversiteit van de familie.
Wat ooit begon als een puur Britse dynastie, is nu een kleurrijke samensmelting van internationale erfgoederen. Dit maakt het koningshuis niet alleen een symbool van traditie, maar ook van verandering en inclusiviteit.
TEKST: DENISE DELGADO
BEELD: GETTY IMAGES