The Royal Mint Unveils Official Coin Effigy Of His Majesty King Charles Iii

Britse numismaten ontstemd

Latijnse naam Charles niet op munt, breuk met traditie zorgt voor ophef.

Al meer dan 1.000 jaar staat de naam van de vorst in het Latijn op Britse munten. Maar dat is volgens de Britse Munt niet toegankelijk genoeg voor moderne mensen. Charles heet dan ook niet Carolus, maar… Charles!

Als goedmakertje is niet al het Latijn verdwenen, maar Britse numismaten – muntenverzamelaars en deskundigen – zijn ontstemd.

Ontworpen door beeldhouwer Martin Jennings, en persoonlijk goedgekeurd door de koning, is zijn beeltenis omgeven met de Latijnse inscriptie: “CHARLES III DG REX FD”.

Dit betekent ‘Koning Karel III, bij de gratie Gods, verdediger van het geloof.’

De verandering heeft Britse numismaten ‘onaangenaam verrast’, aldus Gregory Edmund, hoofd van de munthandel bij Spink & Son, een veilinghuis dat gespecialiseerd is in de verkoop van munten, bankbiljetten, postzegels en medailles.

Vooral de combinatie van Engels en Latijn zit hem dwars:

‘Het is nogal seismisch om zomaar ineens over te stappen op Charles III in plaats van Carolus. Als de Koninklijke Munt een discussie wil voeren en wil zeggen dat alle munten voortaan in het Engels moeten zijn, dan moet dat maar. Als Charles modern wil zijn, fantastisch, doe dan alles in het Engels. Waarom de grillen van de monarchie met de Latijnse inscriptie?’

LEES OOK:

ONTHULD: ZO GAAT DE KRONING VAN CHARLES ERUITZIEN

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: Daily Telegraph