Spain Royals King Felipe Vi Art Museum

Vragen over vermogen Felipe

De Spaanse koning maakte bekend over hoeveel vermogen hij beschikt. Hij moest wel, door een nieuwe wet, maar zei ook dat hij voortaan transparant wil zijn. Niet iedere Spanjaard is overtuigd.

Wel van het geld dat de koning op bankrekeningen heeft staan. Dat is ook makkelijk na te gaan. Maar een post van meer dan 3 ton roept vragen op.

Het gaat om ‘305.450 euro aan kunstvoorwerpen, antiquiteiten en juwelen van persoonlijke aard’. Dat bedrag zou veel te laag zijn, berekende het blad Vanitatis, ‘als we rekening houden met de grote hoeveelheid juwelen die de koninklijke familie bezit. Daaronder de verzameling waarvan koningin Victoria Eugenia bepaalde dat ze van vorst op vorst zou worden doorgegeven.’

Volgens het hof worden ze buiten de berekening gehouden, omdat ze formeel niet van de koning of koningin zijn. Die ze wel mogen gebruiken.

Volgens het testament van de echtgenote van Alfonso XIII omvat de collectie ‘een tiara van diamanten met drie fleurs-de-lis, het grootste chaton collier, het collier met zevenendertig grote parels, een broche van diamanten waaraan een parel hangt die La Peregrina wordt genoemd, een paar oorbellen met een dikke briljant met drie fleurs-de-lis, een paar oorbellen met een dikke briljant met een parel, een paar oorbellen met een grote briljantgeslepen diamant en diamanten eromheen, twee bijpassende armbanden met diamanten, vier strengen grote parels en een broche met een grote lichtgrijze parel omgeven door diamanten en waaraan een parelvormige parel hangt’

Bij elkaar zijn ze veel meer waard dan de genoemde 305.450 euro, niet alleen vanwege hun samenstelling, maar ook vanwege hun historische betekenis.

Andere tiara’s gedragen door Doña Letizia zijn eigendom van Doña Sofía. Dit is het geval met de Pruisische tiara, geërfd van koningin Federica; de bloementiara, een geschenk van Franco, of de Russische en Cartier tiara’s, beide door Don Juan Carlos privé aangekocht om aan zijn vrouw te schenken.

Omdat het dynastieke juwelen waren, sloot Don Juan Carlos een economische overeenkomst met enkele van zijn verwanten, zodat ze naar de hoofdtak zouden terugkeren, waarbij hij er een onbekend bedrag voor betaalde. Het is mogelijk dat Doña Sofía sommige van deze juwelen in haar testament aan haar zoon schenkt, maar voor het ogenblik behoren zij haar niet toe.

De prinsessentiara die Felipe in 2009 voor 50.000 euro als geschenk voor Letizia kocht is nu eigendom van de koningin. Hij valt dus niet onder het genoemde bedrag.

Los van de juwelen heeft Felipe voor 50.000 euro aan horloges, waaronder een  Officine Luminor Marina van Panerai (4.900 euro), een Aerospace EVO Titanio van Breitling (3.170 euro), een  Corum Mens met een 5 mm wijzerplaat en 18k geelgouden band (7. 000 euro), een Olympische Seamaster Planet Ocean (4.121 euro), een Royal Oak City of Sails van Amadeus Piaget (15.000 euro), een Santos 100 Steel Automatic Large (4.250 euro)  en de Cartier Roadster Automatic die hij bij zijn kroning droeg en die ongeveer 5.000 euro kost.

LEES OOK:

ONTHULD: ZOVEEL GELD HEEFT FELIPE

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: Vanitatis