Huwelijksdag Sofia En Juan Carlos Van Website Casa Real

Nieuwe details bekend over fataal schot Juan Carlos

Juan Carlos schoot meer dan 65 jaar geleden per ongeluk zijn jongere broer Alfonso neer.

Het gebeurde op Witte Donderdag, 29 maart 1956, toen Juan Carlos’ ouders Juan en María met de andere kinderen in ballingschap leefden in Portugal, omdat dictator Franco aan de macht was in Spanje.

Juan Carlos, toen 18 jaar oud, zat op de militaire academie in Zaragoza, en ging met Pasen naar huis. Het gezin woonde ’s ochtends de mis bij, deed overdag wat boodschappen en keerden uiteindelijk rond 19.00 uur terug naar huis.

Ongeveer een uur later klonk het oorverdovende geluid van een schot door Villa Giralda in Estoril. Terwijl de Alfonso met zijn broer een revolver, dat Juan Carlos had meegenomen, aan het schoonmaken was, ging het wapen af.

Alfonso werd in het hoofd geraakt en overleed binnen enkele minuten.

Een jeugdvriend van Juan Carlos, Antonio Eraso, die ook in de villa was. In de laatste aflevering van de driedelige HBO-documentaire ‘Salvar al Rey’ (de koning redden) vertelt hij wat er gebeurde.

‘Ik was erbij, maar in een andere kamer. We renden allemaal weg toen we het schot hoorden,’ herinnert hij zich. Juan zou en buiten zinnen zijn geweest toen hij zijn 14-jarige zoon op de grond zag liggen, ter plekke dood. ’De vader van de jongen, Don Juan, eiste dat Juan Carlos zou zweren dat hij het niet met opzet had gedaan. Dat was niet gemakkelijk voor een 18-jarige jongen.’

Na de gebeurtenis werd geen politieonderzoek ingesteld of een autopsie uitgevoerd – allemaal op

destijds ook in de kranten verzwegen: Dat het Juan Carlos was die de dood van zijn broer veroorzaakte. Er waren geruchten, maar pas enkele jaren nadat Juan Carlos in 1975 koning van Spanje werden die bevestigd.

LEES OOK:

JUAN CARLOS VERKIEST DE EENZAAMHEID

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Bron: Gala