Letizia (2)

Letizia gaat een nieuwe levensfase in

Nu kroonprinses Leonor in dienst gaat en infante Sofia naar Wales vertrekt wordt het stil in het paleis.

De Spaanse koninklijke familie was en is altijd enorm close, maar dat gaat nu ingrijpend veranderen. Voor moeder Letizia betekent het dat voor haar een nieuwe levensfase aanbreekt. Ook al doordat ze constitutioneel geen rol meer heeft straks.

Nieuwe rol

De Spaanse royaltykenner Pilar Eyre wierp licht op de situatie. Volgens haar is Letizia al bezig met het vorm geven van haar nieuwe rol. Het zou betekenen dat we straks een veel minder formele en meer toegankelijke, wat lossere Letizia te zien krijgen. Haar taak als hoeder van het publieke imago van de familie heeft ze immers niet meer.

Felipe kon dat altijd al beter. We zagen het bij zijn geïmproviseerde deelname aan een flamencoconcert. Hij deed dat moeiteloos, voor Letizia was het even moeizaam schakelen.

Gendergeweld

Letizia is echter altijd erg gericht geweest op het steunen van verschillende sociale doelen, zoals onderzoek naar zeldzame ziekten of de strijd tegen gendergeweld. Het is daarbij natuurlijk waar dat de rol van koninginnen slechts representatief is en dat zij hun bekendheid meestal gebruiken om zichtbaarheid te geven aan problemen die hen om een of andere reden bezighouden.

Letizia heeft ruime ervaring als journaliste, dus het zou niet verbazen als zij experimenteert met verschillende formules om geleidelijk aan een plaats te vinden in de monarchale instelling waar zij zich goed bij voelt, om het imago van de familie te verbeteren en om zich in zekere zin te onderscheiden van haar voorgangster, koningin Sofía.

Tip van de redactie

fitbit
BESTEL HIER

Lecturas/Getty Images

#Royaltynl