Deze royal mag vervroegd de gevangenis verlaten

Het gaat om de echtgenoot van de Spaanse prinses Cristina. Hij moet nog wel de rest van zijn straf uitzitten, maar mag dit in een veel minder strenge faciliteit doen.

Het Spaanse koningshuis is niet helemaal vrij van schaamte en schandalen. Oud-koning Juan Carlos vertrok naar Abu Dhabi om zijn afgebrokkelde reputatie – hoopte hij – achter zicht te laten. En het huwelijk tussen hem en Sofía bleek gebaseerd te zijn op schijn. En dan is er nog schoonzoon en zwager Iñaki Urdangarin. Hij werd in 2018 gevangengezet, na een jarenlang proces over – met name – fraude en verduistering.

Maar nu mag de 52-jarige Iñaki de rest van zijn straf dus uitzitten in een veel minder strikt regime dan in de huidige Brieva-gevangenis heerst. Hij zou naar een ‘sociaal reïntegratiecentrum’ gaan. Als Iñaki de nieuwe voorwaarden inderdaad accepteert, mag hij ook meer dagen per week werken in het opvangcentrum in Madrid waar hij nu al vrijwilligerswerk verricht. Bovendien mag hij iedere maand één weekend naar huis.

Overigens hadden Iñaki en zijn advocaten zelf al meermaals gevraagd om een lichtere straf in een minder streng regime. Dat liep steeds op niets uit. De nu aangeboden aanpassing is minder ruim dan hij had gehoopt, daarentegen kan hij wél zijn vrouw en kinderen – in zijn vertrouwde thuisomgeving – zien. Dat zal vast ook wat waard zijn. Iñaki mag dit nieuwe voorstel overigens weigeren. Hij heeft zelf nog niet willen reageren.

Een paar andere feitjes over Iñaki op een rijtje:

Hij is voormalig professioneel handballer

Na zijn huwelijk met Cristina kreeg Iñaki de titel Hertog van Palma de Mallorca, Grande van Spanje, maar na het schandaal ontnam koning Felipe hem die titel

Iñaki heeft een Belgische moeder

Cristina en hij hebben 4 kinderen samen: Juán Valentin, Pablo Nicolás, Miguel en Irene

Met zijn 1 meter 97 is de Spanjaard bepaald geen kleintje te noemen

LEES OOK:

6 weetjes over de bruiloft van Diana en Charles

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP, Wikipedia. Beeld: ANP/EPA