Ontwerp Zonder Titel (66)

Aan deze ziekte lijdt koning Felipe

Pijnlijke aandoening tast zijn handen aan. En dat is nog niet eens alles.

Koning Felipe lijdt aan onychofagie, een zeer ongemakkelijke aandoening die wonden achterlaat in de buurt van zijn vingernagels.

Onychofagie is de medische term voor dwangmatig nagelbijten.  Net als andere lijder aan deze aandoening kan Felipe zich niet beheersen, ook niet als het wondjes veroorzaakt. Of andere gevolgen heeft, zoals infecties en het verliezen van complete nagels. Dan hebben we het nog niet eens over de esthetische kant van het verhaal. Daarom draagt Felipe soms pleisters op zijn handen, of handschoenen.

Narcolepsie

Onychofagie is niet de enige aandoening waar Felipe mee worstelt. De monarch lijdt ook aan narcolepsie. Dit is de stoornis die een constante slaap veroorzaakt, ongeacht de tijd en plaats waar hij is. Lijders vallen soms middenin een zin in een diepe slaap, waaruit ze maar moeilijk gewekt kunnen worden.

Het zou zomaar kunnen, dat het nagelbijten van de koning een gevolg is van perfectionisme. Dat denken tenminste Canadese wetenschappers,

‘We geloven dat mensen met dit type gedrag perfectionistisch zijn, wat betekent dat ze niet in staat zijn te ontspannen en een taak op een normaal tempo uit te voeren. Ze zijn gevoelig voor frustratie, ongeduld en ontevredenheid als ze niet hun doelen te bereiken en zijn vaak verveeld.’

Bron: Lecturas/AD