Vietnam Sweden Royalty Diplomacy

Zweden: Harde kritiek op Victoria

In Zweden is ophef ontstaan rond kroonprinses Victoria. Het hof probeert nu de rel te sussen.

Ieder jaar viert de prinses haar verjaardag op dezelfde manier, met een groot volksfeest. Victoriadag, zoals haar verjaardag op 14 juli heet, is dan ook erg populair.

Het traditionele verjaardagsfeest in Borgholm op het Baltische eiland Öland trok voor de pandemie duizenden mensen. Sinds 1996 treden bekende artiesten ter ere van Victoria op tijdens de Solliden Sessions in de buurt van de zomerresidentie van de koninklijke familie – georganiseerd door de plaatselijke Borgholm Sport Club.

Maar net als tijdens corona gaat het openbare concert niet door. In plaats daarvan werd het verplaatst naar de binenplaats van de ruïnes van het kasteel van Borgholm, met alleen vips.

Dat viel zacht gezegd niet goed. Ilko Corkovic, gemeenteraadslid in Borgholm, bekritiseerde de aanpak en stelde dat het Zweedse volk zich buitengesloten voelt: ‘Het voelt alsof het een evenement is voor de gevestigde orde, voor een kleine kliek van geselecteerde mensen.’

Margareta Thorgren, hoofd voorlichting van het Hof, benadrukte daarop dat de koninklijke familie geen inspraak had in de keuze van de locatie. Ze verpestte dat zelf weer, door de keuze goed te praten: ‘Alle sportvelden zien er hetzelfde uit. De kasteelruïnes bieden een fantastische achtergrond en zijn een ongelooflijk coole plaats om het concert te houden. En de koninklijke familie vindt de ruïnes prachtig.’

Om het volk tegemoet te komen zullen de kroonprinses en prins zullen in een paardenkoets langzaam door Borgholm rijden, op we naar het slot, en felicitaties in ontvangst nemen. Iedereen die dat wil kan bovendien een kaartje kopen voor het concert. Dan moet je er wel snel bij zijn, want er zijn daarvan niet meer dan een paar honderd beschikbaar.

LEES OOK:

BRRR! IJSKOUD WEEKEND VOOR GEZIN VICTORIA

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Bron: Gala