Celebrations On 50th Regency Jubilee Of Danish Queen Margrethe

Zitten we midden in een reshuffle?

Monarchieën bereiden zich voor op de toekomst.

De controverse in Denemarken over wie we en wie niet tot de inner circle behoort staat niet op zichzelf. Ook in andere Europese monarchieën wordt nagedacht over hoe het verder moet. Inkrimpen lijk onvermijdelijk.

Het VK, Spanje en Zweden waren al op weg naar een monarchie 2.0, Denemarken heeft zich daar nu bij gevoegd. Geen enorme zwermen prinsen en prinsessen, maar een kundig en toegewijd kernteam.   

In Spanje was het de vorige koning, Juan Carlos, die de verandering op gang bracht. Het leidde ertoe dat in 2014 alleen de nieuwe koning Felipe een koninklijke titel had, zij zussen Elena en Christina maakten geen deel uit van de koninklijke familie. Nadat Christina’s man Iñaki Urdangarin tot 5 jaar cel werd veroordeeld, raakte zij ook de titel hertogin van Palma kwijt.

Drie jaar geleden zette Carl Gustaf het mes in het Zweedse koninklijk huis. Buiten de boot viel het grootste deel van zijn kleinkinderen. Alleen Victoria’s kinderen bleven lid. Vergelijkbaar dus met wat nu in Denemarken gebeurt, met één groot verschil: de transitie voltrok zich in perfecte harmonie. Madeleine was zelfs uitermate positief, ze zag in dat haar kinderen buiten de familie veel meer mogelijkheden hadden om zich te ontplooien. Broer Carl Philip was het daar roerend mee eens.

In het VK gaat het zoals bekend wel met rumoer gepaard. De koning heeft zich meermalen uitgesproken voor een kleinere monarchie, maar kreeg he vertrek van Harry en Andrew in de schoot geworpen. De kern is nu het koningspaar en de prins en prinses van Wales.

In Noorwegen hebben ze dan weer Märtha Louise en haar sjamaan. Onderling zijn afspraken gemaakt over haar gebruik van de titel prinses, maar een reeks incidentjes wekt de indruk dat die niet helemaal zouden werken zoals bedoeld. Koning Harald is oud en krakkemikkig, het is nu de vraag of hij Margrethe’s voorbeeld volgt, of ingrepen overlaat aan kroonprins Haakon.

In België, Nederland, Monaco en Luxemburg lijkt de vraag nog niet aan de orde. Onze koninklijke familie is met de drie prinsessen redelijk overzichtelijk. De vraag zal zich pas weer aandienen als zij kinderen krijgen.

LEES OOK:

HEFTIGE VERANDERINGEN IN DEENSE MONARCHIE

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: Hola!/Svensk Dam/BT/Mail Online/Gala