Willem Alexander

Vereniging Oranje-Nassau 100 jaar!

De Geschiedkundige Vereniging Oranje-Nassau (GVON) zal niet bij iedereen een belletje doen rinkelen en dat is eigenlijk spijtig.

De vereniging, in 1923 opgericht bij het zilveren regeringsjubileum van koningin Wilhelmina, vierde vorige maand haar honderdjarig bestaan op een passende plek: Paleis Het Loo, de laatste woonplaats van Wilhelmina (1880-1962).

Zevenduizend

Maar de band tussen vereniging en paleismuseum gaat verder en is veel groter: zonder de GVON had het paleis er waarschijnlijk een stuk leger uitgezien. Sinds de oprichting heeft de vereniging meer dan zevenduizend objecten verzameld: van curiosa, boeken en penningen tot historische kunstwerken als tekeningen, prenten en schilderijen.

Dit alles is in langdurige bruikleen uitgestald in Paleis Het Loo. Het merendeel van de schilderijen is daar te zien in de historische vertrekken.

Sloophout

Eén van de bekendere stukken is het moderne sloophouten portret van koning Willem-Alexander uit 2013, gemaakt door kunstenaar Diederick Kraaijeveld. Het gebruikte hout is afkomstig van de vroegere middelbare school van Willem-Alexander, de Leidse studentensociëteit Minerva en De Eikenhorst op landgoed De Horsten in Wassenaar.

‘Een portret dat een herinnering in zich draagt’, zoals conservator Hanna Klarenbeek het mooi verwoordde.

eloise
KLIK HIER

De rest van dit verhaal staat in de nieuwe Royalty, die nu in de winkel ligt. Of neem zo’n handig en voordelig abonnement!

#Royaltynl