Kroondomein Het Loo

Sleept minister Willem-Alexander voor de rechter over subsidie Kroondomein?

Ze sluit het in ieder geval niet uit. De subsidie voor dit jaar is ondanks nieuwe regels amper gedaald.

Verantwoordelijk minister Van der Wal heeft laten weten dat het bedrag uitkomt op 4,5 miljoen, 3 ton minder dan het vorige bedrag van 4,8 miljoen.

Elk najaar gaat 3.400 hectare van het natuurgebied voor drie maanden op slot, als de koning er aan het jagen is. Hij betaalt het beheer in dat gebied vanaf 1 januari van dit jaar nu zelf. Recreanten zijn het hele jaar welkom in 1.300 hectare bos- en heidegebied. Zo’n 1.600 hectare van het Kroondomein is altijd gesloten, omdat de natuur daar te kwetsbaar is voor bezoekers.

Dat de korting meevalt komt doordat de vergoedingen voor natuurbeheer omhoog zijn gegaan, en ook nog eens rekening is gehouden met inflatie.

Actiegroep Stichting De Faunabescherming wil dat de koning de miljoenensubsidie van de afgelopen vijf jaar terugbetaalt, omdat die niet volgens de regels voor natuurbeheer zou zijn verstrekt. De Faunabescherming heeft daarover bezwaar ingediend bij het ministerie van Natuur en Stikstof. Minister Van der Wal sluit een juridische procedure niet uit.

LEES OOK:

TIENTALLEN DEMONSTREREN TEGEN SLUITING KROONDOMEIN HET LOO

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Bron: ANP