prinsjesdag 2023 Beatrix traditie Den Haag

Prinsjesdag: deze traditie kende je vast nog niet

Deze traditie, die je misschien nog niet kende, is na het aftreden van prinses Juliana in het leven is geroepen. En prinses Beatrix volgt ‘m al jaren op.

Prinses Juliana zwaait

Toen koningin Juliana op 30 april 1980 aftrad, had ze heel wat minder verplichtingen en kon ze dingen helemaal anders doen. Zo maakte ze geen deel uit van de stoet op Prinsjesdag en hoefde ze ook niet meer in de Ridderzaal te zijn voor de troonrede. De stoet – toen nog in de gouden koets, bekeek ze voortaan vanachter het raam en dan zwaaide ze. Haar dochter Beatrix heeft die traditie overgenomen.

Prinsjesdag

Toen op 30 april 2013 Willem-Alexander koning werd, nam zijn moeder plaats achter precies hetzelfde raam waar haar moeder had gezeten. Een fijne traditie en wij vermoeden dat ze ontzettend trots is wanneer ze naar buiten kijkt en haar zoon en schoondochter tussen al die mensen door de straat ziet gaan. Heerlijk zwaaiend vanuit een lekkere stoel en daarna misschien gewoon voor de tv, net als de rest van Nederland. Een trotse moeder, een prinses die alle reden heeft om op prinsjesdag te zwaaien, en uit te rusten.

Tekst Royaltynl, beeld GettyImages

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Royalty

beatrix
KLIK HIER