Bolivia Japan Diplomacy Royalty

Prinses Mako gaat trouwen en neemt daarom ‘afscheid’ van opa en oma

We schreven eerder over de Japanse prinses – die al veel geduld heeft moeten opbrengen om tot een huwelijksdatum te komen – ze sloeg namelijk onlangs een soort traditionele afkoopsom af. Ditmaal heeft ze haar grootouders bezocht, die ze overigens al 1,5 jaar niet had gezien.

De prinses is inmiddels 30 en al sinds 2017 verloofd met haar Kei Komuro. Eigenlijk zouden ze in 2018 trouwen, maar een familieperikel aan zijn kant gooide roet in het eten. Iemand die met een Japanse royal wil trouwen, moet van onbesproken gedrag zijn. En ook al betrof dit Kei’s moeder, het veroorzaakte schande en wat ophef.

Daarna diende de pandemie zich aan. De twee tortelduiven zagen elkaar een hele poos niet, omdat hij in Amerika zat. En onlangs kwam het nieuwtje naar buiten dat Mako de afkoopsom waar zij recht op heeft als trouwende – en daarmee vertrekkende – prinses, af wilde slaan. Dit om maar zo normaal en zo snel als mogelijk met haar Kei te kunnen trouwen.

Inmiddels is de trouwdatum nabij, want Mako heeft ook haar grootouders bezocht. Om ‘afscheid’ van ze te nemen. In lijn met de afkoopsom, is het zo dat ze na het uitspreken van haar ja-woord direct geen lid meer is van de keizerlijke familie. Ze kwam daarom haar opa en oma, keizer-emeritus Akihito en keizerin-emerita Michiko, nog een keer bezoeken. Door de coronacrisis had ze hen al 1,5 jaar niet gezien. Ze is hun eerste en daarmee oudste kleinkind.

Morgen staat de grote dag gepland voor Mako en Kei. We zijn erg benieuwd wat ervan naar buiten wordt gebracht (we hopen op mooie foto’s natuurlijk!), want het Japanse keizershuis is traditioneel erg gesloten en tradities voeren de boventoon.

Een archieffoto van Mako en haar verloofde, Kei

Japan Royalty

LEES OOK:

‘Elizabeth voortaan alleen nog op pad met een familielid’

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP/EPA