Mako En Kei Komuro

Bijzonder: Japanse prinses weigert ‘afkoopsom’ huwelijk

Je las bij ons al wat er allemaal voorafging aan de totstandkoming van het (voorgenomen) huwelijk. Mako en verloofde Kei Komuro hebben al een paar stormen doorstaan. De afkoopsom is een traditie voor Japanse prinsessen die gaan trouwen, maar Mako zou deze willen weigeren.

Mako (29) en haar Kei Komuro zijn al sinds 2017 (!) verloofd. Ze leerden elkaar kennen toen ze studenten waren. Aanvankelijk was er zelfs al een concrete datum voor de grote dag: 4 november 2018. Om diverse redenen werd de huwelijksdag steeds naar voren geschoven. Dat kwam onder meer door de coronacrisis, Mako en haar lief woonden toen namelijk ieder op een ander continent. Maar ook doordat er een ‘schandelijk’ incident speelde. Dat had te maken met een financiële constructie zijn Komuro’s moeder in het verleden was aangegaan. Terwijl een verloofde van ‘onbesproken gedrag’ moet zijn. Overigens trof Kei Komuro zelf hierin geen blaam.

In Japan krijgt een prinses die trouwt 150 miljoen yen (ongeveer 1,1 miljoen euro) als afkoopsom van de regering. Daarmee laat ze haar titel, status en lidmaatschap van het keizershuis achter zich. Want in Japan maken prinsessen die trouwen officieel geen deel meer uit van het keizershuis.

Mako heeft er voor gekozen deze afkoopsom te weigeren. Niet omdat ze de traditie niet eert, maar omdat ze door ervan af te zien zo snel mogelijk kan gaan trouwen met Komuro, die een ‘gewone burgerjongen’ is bovendien. In Japan bestond namelijk de vrees dat de afkoopsom zou worden gebruikt om het eerdere financiële geschil mee op te lossen.

De Japanse regering heeft goedkeuring gegeven aan de weigering. We zijn erg benieuwd wanneer de ja-woorden daadwerkelijk worden uitgesproken en houden je op de hoogte!

Een archieffoto van de verloofden:

Japan Royalty

LEES OOK:

Prinses Mako zit vast in gouden kooi van protocollen

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP/EPA