Japan Royalty Naruhito Enthronement

Prinses Mako zit vast in gouden kooi van ‘ijzeren protocol’

Prinses Mako van Japan lijkt gevangen te zitten in de gouden kooi van het ijzeren hofprotocol en de keizerlijke tradities. Drie jaar geleden kondigde ze vol vreugde aan zich te gaan verloven met studievriend Kei Komuro, maar van een huwelijk is het nog steeds niet gekomen. Vrijdag lieten Mako en Kei weten dat ze niet van mening waren veranderd, alleen wisten ze niet wanneer ze elkaar het jawoord konden geven.

Voor de 29-jarige Mako betekent een huwelijk een ontsnapping uit de gouden kooi. Een prinses die trouwt verliest automatisch haar titel, positie en lidmaatschap van het keizershuis. Ze krijgt van de regering een soort bruidsschat of afkoopsom mee en verdwijnt daarna in de betrekkelijke anonimiteit. Prinses Mako wordt dan gewoon mevrouw Komuro. Maar voor het zover is, gelden alle streng door het Bureau van de Keizerlijke Hofhouding bewaakte beperkingen en protocollaire voorwaarden.

De voorwaarde is dat Kei, ook 29, van onbesproken gedrag moet zijn. Daar lijkt hij aan te voldoen, maar zijn moeder niet. Die heeft een financieel geschil met een ex-vriend en er circuleren verschillende lezingen over oorzaak en gevolg en over het feit of het probleem is opgelost of niet. Inmiddels is wel duidelijk dat Mako’s vader kroonprins Akishino – ook Fumihito genoemd – het huwelijk niet ziet zitten. Moeder kroonprinses Kiko heeft reserves, maar respecteert de wens van haar oudste dochter.

Inmiddels is er heel wat tijd verstreken. Het huwelijk was aanvankelijk gepland voor november 2018 doch werd eerder dat jaar al verschoven naar 2020. Het paar had “bedenktijd nodig” en 2019 kwam niet uit vanwege de troonswisseling. Daarna was het wachten op de formele installatie van Fumihito als kroonprins, die vanwege de coronacrisis van april dit jaar naar vorige week werd verschoven. Een huwelijk zit er daardoor ook dit jaar niet in en met de Olympische Spelen in Tokio in 2021 in het vooruitzicht kan het nog wel eens heel veel langer gaan duren.

LEES OOK:

Deze knappe royals zijn nog single

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.