Malaysia Government Parliament Session

Oei, koning Maleisië wil noodtoestand niet uitroepen

Tegen het verzoek van de premier van het land in, weigert koning Abdullah de noodtoestand uit te roepen. Hier was nadrukkelijk om gevraagd, omdat ook Maleisië nog fiks kampt met de gevolgen van de coronacrisis.

Maar volgens de koning heeft het land het virus goed onder controle. En heeft alle vertrouwen in de zittende regering om gedurende de rest van de pandemie alles in de juiste banen te leiden. Het wordt als gevoelig gezien dat de koning – na beraad met vorsten van andere deelstaten – een dergelijk verzoek van de premier weigert.

Toch is er nog een ander argument waardoor de koning zou hebben geweigerd. Met het uitroepen van de noodtoestand zou de premier namelijk kunnen regeren zónder verdere bemoeienis van het parlement. Iets dat de koning ziet als een gevaar voor de democratie. Hij zei zelfs dat hij wil dat politici “stoppen met alle politiek die de stabiliteit van de regering van het land zou kunnen verstoren”.

De koning, wiens volledige titel Yang di-Pertuan Agong luidt, had de raad van vorsten bijeen geroepen om over het verzoek van de premier in beraad te gaan. Maleisië kent een systeem waarbij alle deelstaten een eigen regerend vorst hebben. Eens in de 5 jaar kiezen zij onderling wie van hen ook staatshoofd wordt, voor een periode van 5 jaar dus. De huidige ‘koning’ is niet de schoonvader van de Nederlandse Dennis Verbaas (die trouwde met een Maleisische prinses). Al wordt wel verwacht dat ook hij spoedig koning van Maleisië wordt.

Malaysia Government Parliament Session

LEES OOK:

Wordt het een ongekend rustige week voor Willem-Alexander en Máxima?

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP/EPA