Maxima, Willem Alexander (2)

Máxima weer in Taminiau

Koningin Máxima heeft de tweede dag van het staatsbezoek aan België afgesloten in een ons al bekende jurk.

Naar de traditionele contraprestatie droeg ze een gele japon van ontwerper Jan Taminiau.

Máxima werd voor het eerst gezien in de jurk tijdens het feest ter gelegenheid van haar veertigste verjaardag in het Concertgebouw in Amsterdam. Daarbij waren ook koning Filip en koningin Mathilde van België, toen nog prins en prinses, aanwezig.

Zachtroze

Dinsdag droeg Máxima ook al een creatie van Taminiau. Toen had ze een zachtroze japon van de Nederlander aan.

De traditionele contraprestatie vond plaats in cultuurhuis Flagey in Brussel en is een vast onderdeel van een staatsbezoek. Het koningspaar bedankt daarmee voor de gastvrijheid van het bezochte land. Willem-Alexander en Máxima boden een concert aan van strijkorkest Amsterdam Sinfonietta.

Opstand

In zijn toespraak bij het staatsbanket liet de koning dinsdag al weten waarom de keuze op het strijkorkest was gevallen:

‘Over cultuur gesproken: morgen hebben we voor u hier in Brussel een concert van Amsterdam Sinfonietta gepland. Een strijkorkest… Want ja, een ópera, dat vonden we in Brussel toch net iets te tricky.’

Hij verwees daarmee naar de Belgische opstand in 1830, die uitbrak na een uitvoering van de opera La muette de Portici in de Brusselse Muntschouwburg. Het Koninkrijk der Nederlanden scheurde daardoor in 2 stukken.

Tip van de redactie: kleed je als een royal

Scherm­afbeelding 2023 02 01 Om 21.21.42
BESTEL HIER

ANP

#Royaltynl