Filip

Kijk: Filip kan ook voetballen

Koning Filip en koningin Mathilde bezochten in Zuid-Afrika een zogenaamd Township, waar Filip een balletje trapte met de locals.

Dat klinkt misschien vriendelijk, een soort dorpje, maar de werkelijkheid is een stuk harder. In de tijd van de Apartheid woonden hier de gekleurde arbeiders. Iedere dag gingen ze heen en weer naar hun werk. Als ze tenminste een pasje hadden. Anders was het nog grotere armoede lijden.

Soweto

Van de townships is Soweto het bekendst. De naam staat voor South West Township en de stad – want dat is het – is veel groter dan de grootste stad in Nederland.

Na het verdwijnen van de Apartheid bleven de meeste bewoners gewoon in hun township, waar ze al snel tegen problemen als werkloosheid aanliepen.

De Zuid-Afrikaanse regering probeer daar iets aan te doen. Onder meer door het ombouwen van een voormalige cementfabriek in het township Philippi Village. Dat zal vast om zijn naam zijn gekozen, maar heeft verder niets te maken met Filip.

Balletje

De fabriek biedt nu onderdak aan een diverse groep van ondernemers, met winkel-, kantoor- en eventruimte en sport-, onderwijs- en culturele faciliteiten.

Buiten kan dan ook nog fijn een balletje worden getrapt, bij hoge uitzondering ditmaal met een koninklijke gast. Die het nog kan ook.

belgianroyalpalace

#Royaltynl