Mako En Kei Komuro

Japanse prinses Mako is getrouwd!

We konden je gisteren vertellen dat Mako nog bij haar grootouders (de oud-keizer en zijn vrouw) is langs geweest om afscheid te nemen als prinses en daarmee als lid van de keizerlijke familie. Met haar huwelijk met Kei vandaag komt namelijk een einde aan haar titel als royal.

Het is inmiddels een feit, Mako en haar Kei zijn een echtpaar. Daar hebben ze ook lang genoeg op moeten wachten, het stel was al sinds 2017 verloofd. Door allerlei onvoorziene omstandigheden kwam het steeds niet tot een huwelijksdag, al stond die in 2018 al wel een keer gepland.

Mako en Kei Komuro trouwden achter gesloten deuren. Een deel van de tradities omtrent de ceremonie werd overgeslagen. Juist doordat Mako met een ‘gewone burger’ trouwt, maakt ze vanaf nu niet langer deel uit van de keizerlijke familie. Eerder al zag ze ook af van de traditionele afkoopsom die prinsessen meekrijgen bij een huwelijk. Het lijkt er sterk op dat Mako een zo normaal mogelijk huwelijk en leven wil hebben.

Een paar bijzondere feitjes op een rijtje:

Een prinses die trouwt verliest automatisch haar titel, positie en lidmaatschap. Mako nam dan ook direct afscheid van haar ouders, kroonprins Akishino en kroonprinses Kiko, en haar jongere zus prinses Kako.

Leden van de Japanse keizerlijke familie hebben geen paspoort, dus moet Mako er een aanvragen als een gewone burger. Waarschijnlijk vertrekt ze (op zijn vroegst) volgende maand naar de Verenigde Staten. Daar willen zij en Kei een nieuw leven zal opbouwen.

Veel Japanners waren verontwaardigd over de mogelijkheid dat de financiële ruzie in de familie van Komuro’s moeder mogelijk zou worden opgelost met de door belastingen gefinancierde bruidsschat van 150 miljoen yen (zo’n 1,1 miljoen euro) die ze na haar huwelijk mee zou krijgen. Daarom zag ze af an de bruidsschat, ook als ‘afkoopsom’ gezien.

Het Japanse hof liet weten dat bij Mako een posttraumatische stressstoornis is vastgesteld vanwege alle ophef.

Mako neemt afscheid van familieleden

Japan Royals

LEES OOK:

Prinses Mako neemt ‘afscheid’ van haar opa en oma

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP/EPA