Amalia (2)

Hierom hoeft prinses Amalia niet in dienst

De Spaanse prinses Leonor is begonnen aan haar dienstplicht. Waarom hoeft prinses Amalia dat eigenlijk niet?

Naar aanleiding van prinses Leonor zette het Spaanse blad El Cierre het nog eens op een rijtje. Als troonopvolgster wordt van Leonor de Borbón verwacht dat ze kapitein-generaal wordt als ze regeert. Daarom moet ze in de voetsporen treden van haar vader en grootvader en een militaire opleiding volgen bij de drie legeronderdelen.

Na haar tijd in Zaragoza zal ze verder gaan aan de Escuela Naval de Marín, in Pontevedra, waar ze zal inschepen op het opleidingsschip Juan Sebastián Elcano. Tot slot zal ze in het derde jaar studeren aan de General Air and Space Academy in San Javier, Murcia.

Prinses Victoria van Zweden ging op 26-jarige leeftijd naar de Zweedse militaire academie, waar ze een basistraining van drie weken kreeg. Een soortgelijk model werd gevolgd door Elisabeth van België. Ze nam in de zomer deel aan een kamp georganiseerd door de Koninklijke Belgische Militaire Academie in Brussel, dat slechts twee weken duurt.

Leger

In mei 2004 gaf prins William, nu erfgenaam van de Britse troon, te kennen dat hij een militaire carrière ambieerde. De toen nog jonge prins was net klaar met zijn universitaire studie en koos voor de strijdkrachten in plaats van een specialisatie in een masteropleiding. Na een selectieprocedure ging hij naar de Royal Military Academy Sandhurst. Hij bracht zeven jaar door in het leger en klom op tot de rang van luitenant bij de Royal Air Force.

Kroonprins Haakon heeft ook een militaire achtergrond. In Noorwegen is de koning de hoogste officier, volgens artikel 25 van de grondwet, dat hem beschrijft als ‘opperbevelhebber van de land- en zeemacht van het koninkrijk’.

Haakon studeerde in 1995 af aan de Koninklijke Noorse Zeevaartschool.  Hij heeft momenteel de rang van generaal in zowel de strijdkrachten als de luchtmacht, en is ook admiraal bij de marine.

Frederik van Denemarken heeft een iets uitgebreidere opleiding gehad en heeft van 1988 tot 2004 met tussenpozen in alle drie de legeronderdelen gediend.

Kroonprinses Victoria van Zweden  voltooide haar militaire opleiding aan het Swedish Armed Forces International Training Centre (SWEDINT) in 2003. Jaren later, in februari 2022, begon ze aan een trainingsprogramma binnen de strijdkrachten van het land.

Brief

Kroonprinses Amalia ontving bij het bereiken van de meerderjarige leeftijd een brief om zich aan te melden voor de Militaire Dienst. Dat wás niet meer dan een verzoek, waar ze geen gehoor aan heeft gegeven. Dat hoeft ook niet, de koning heeft in ons land geen officiële militaire functie.

Hoewel ze geen militaire training heeft gevolgd, bezocht de prinses afgelopen zomer bases van drie legeronderdelen, waar ze in een F-16 vloog, een Leopard tank bestuurde en in een onderzeeër dook.

eloise
KLIK HIER

El Cierre/Defensie

#Royaltynl