Mette Marit

Hierom hadden Mette-Marit en Haakon geen zin in feestje

Kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit worden dit jaar allebei vijftig. Maar zin n vieren hadden ze niet.

De Noorse krant Se og Hør was mee tijdens het staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk. Tijdens de gebruikelijke persconferentie werd gevraagd naar de komende feestelijkheden. Het antwoord was een schok.

We wisten al, dat Mette-Marit en Haakon vijf reizen door het land zouden gaan maken. Dat lazen we in een persbericht van het hof:

‘De vijf reizen samen zullen een verhaal vertellen over verschillende delen van onze samenleving – over zowel het oude als het nieuwe Noorwegen, over wie we zijn en over wat ons als volk heeft gevormd. In augustus nodigt het kroonprinspaar gasten uit het hele land uit voor een verjaardagsfeest.’

Haakon is al op de eerste reis geweest, maar Mette-Marit verklapte dat ze bedenkingen hadden bij de hele viering:

‘Ik heb het gevoel dat we lang hebben nagedacht over wat voor soort feest we willen, want ik denk niet dat iemand van ons het echt wilde vieren. Dat is misschien normaal als je 50 wordt.’

Vijftig

Minister van Buitenlandse Zaken Anniken Huitfeldt, zelf 53, kon het kroonprinsenpaar echter geruststellen:

‘Het is heel leuk om 50 te worden.’

Mette-Marit benadrukte toen dat ze erg blij zijn met de oplossing die ze hebben gevonden en dat ze erg uitkijken naar het feest:

‘Ik denk dat we op een zeer goede oplossing zijn beland. We kijken enorm uit naar de mooie reizen die we gaan maken in Noorwegen, en om ons een beetje te mogen onderdompelen in de dingen waarin we geïnteresseerd zijn. Onze eerste reis gaat binnenkort naar Rauland. Daar kijk ik echt naar uit. Ik ga een Telemarktapijt weven, samen met enkele dames die ik nog goed ken van vroeger.’

Ambacht en traditie

De reis die Mette-Marit voor ogen heeft vindt nu plaats in maart en heeft ambacht en traditie als thema. Het kroonprinspaar zal belangrijke delen van het Noorse culturele erfgoed ontmoeten in de Raulandsakademiet, een van de centrale instellingen van het land voor Noors vakmanschap en traditionele kennis.

De kroonprinses is zelf actief weefster en volgde eerder cursussen aan de Raulandsakademiet om meer te weten te komen over dit textielvak.

De reis die de kroonprins al in februari maakte, ging naar Stord, en toen was de industriële gemeenschap het onderwerp. In april is een bezoek aan Finnmark op zijn plaats, en dan staat het Sami-erfgoed centraal.

In mei reizen de kroonprins en het stel naar Træna, waar de zee- en kustcultuur centraal staan, terwijl in juni het stadsleven in Oslo op de agenda staat.

25 augustus is ook de trouwdag van het kroonprinsenpaar. De verjaardagen zijn 20 juli voor de kroonprins en 19 augustus voor de kroonprinses.

Tip van de redactie

fitbit
BESTEL HIER

Se og Hør