Prince Harry In Afghanistan

‘Harry moet voor het Internationale Gerechtshof verschijnen

Vinden de Taliban na bekentenis prins over aantal gedode Afghanen.

De bekentenis van Harry in zijn autobiografie dat hij op het slagveld 25 mensen heeft gedood doet nog steeds veel stof opwaaien. De voormalige commandant van de Britse troepen in Afghanistan heeft laten weten dat het Britse leger niet opereert op de manier die Harry beschrijft, en nu mengen ook de Taliban zich in de strijd.

De Taliban, die aan de macht zijn in Afghanistan sinds het vertrek van de westerse troepen vorig jaar, willen dat Harry voor het Internationale Gerechtshof in Den Haag verschijnt.

Volgens de Taliban is de verklaring van de hertog in zijn boek Spare dat hij ‘trots noch beschaamd’ is over zijn daden ‘wreed’ en ‘barbaars’.

‘Prins Harry zal altijd herinnerd worden in Helmand [Afghaanse proncie]. Afghanen zullen de moord op hun onschuldige landgenoten nooit vergeten,” zei Khalid Zadran, de politiewoordvoerder van de Taliban in de hoofdstad Kabul.

‘De daders van dergelijke misdaden zullen op een dag voor de internationale rechtbank worden gebracht en criminelen zoals Harry die trots hun misdaden opbiechten, zullen voor de internationale gemeenschap aan de rechtertafel worden gebracht.’

‘De bezettingstroepen in Afghanistan begonnen ’s nachts operaties in onze dorpen. Prins Harry was hierbij betrokken en hij heeft het leven van tientallen weerloze Afghanen genomen’, zegt Zadran.

‘De wrede en barbaarse acties van Harry en anderen wekten de Afghaanse bevolking op en leidden tot een gewapende opstand tegen hen. Wij noemen dit soort opstand heilige jihad.’

In reactie op Harry’s verklaring tweette Andrew Neil, de hoofdredacteur van het tijdschrift Spectator: ‘Harry’s bewering dat hij 25 Taliban heeft gedood is een nachtmerrie – een absolute nachtmerrie – voor zijn beveiligingsteams. Hoe dom kun je zijn?’

Andere gebruikers van sociale media hadden ook kritiek op Harry’s bekentenis. Emran Feroz, een Oostenrijks-Afghaanse journalist, beschreef de hertog als een ‘keizerlijke massamoordenaar’.

Ondertussen tweette Ali Abuniman, een Amerikaans-Palestijnse journalist, dat prins Harry een ‘monsterlijke moorddadige psychopaat’ is en riep hij op om hem uit te leveren aan Afghanistan om zich te laten vervolgen.

LEES OOK:

HARRY’S ONTHULLINGEN: SEKS, DRUGS EN EEN BEVROREN PENIS

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Bron: BBC/Daily Telegraph Beeld: Getty Images