Leka Ii

Exclusief interview met kroonprins Leka II

Het hoofd van het Albanese vorstenhuis werd geboren in Zuid-Afrika en zag zijn vaderland Albanië pas toen hij twintig jaar was.

Onlangs was Leka in Amsterdam voor het Tulpenbal en gaf hij een exclusief interview aan Royalty.

Het eerste dat hij doet als we elkaar in de lobby van het Amsterdamse Grand Hotel Krasnapolsky de hand schudden, is zijn verontschuldigingen aanbieden:

Dresscode

‘Het spijt me dat ik wat laat ben, maar we stonden vast in het verkeer.’

Hij heeft zich in het hotel snel omgekleed in een rokkostuum, want dat is de dresscode voor het Tulpenbal, waar hij die avond de eregast is.

‘Vind je het niet erg dat ik mijn onderscheidingen niet draag bij het interview?’

Ik stel hem gerust. Voor het gesprek is dat helemaal geen probleem. Kroonprins Leka II van de Albaniërs (41) is maar kort in Nederland. Hij is die ochtend vertrokken uit Brussel en de dag na het Tulpenbal reist hij door naar Rome.

‘Dat vind ik oprecht jammer, want het is hier zo mooi.  Toen we van Brussel hierheen reden heb ik genoten van de weilanden, de dorpen waar we langs kwamen. En Amsterdam is een prachtige stad.’

Stroopwafels

Het is de tweede keer dat hij ons land aandoet: ‘De eerste keer zat ik nog op de Britse Koninklijke Militaire Academie Sandhurst, toen hadden we een training in Nederland. Dat is nu al zeker twintig jaar geleden. Ik word oud!’

Hij moet er zelf om lachen. De stroopwafels die ik hem geef, kent hij niet, maar als ik hem uitleg dat dit onze nationale lekkernij is, is zijn belangstelling gewekt. ‘Ik ben een zoetekauw. Nu ik wat ouder word, merk ik wel dat het moeilijker is om de kilo’s eraf te krijgen en daarom ga ik regelmatig naar de sportschool’, vertrouwt hij me toe.

Verder lezen? Het hele interview staat in de nieuwe Royalty, die nu in de winkel ligt. Of neem zo’n handig en voordelig abonnement!

#Royaltynl