Charles (6)

Duitsers krijgen lesje koninklijke etiquette

Duitsland is al sinds 1918 een republiek, nadat keizer Wilhelm naar Nederland vluchtte, dus veel ervaring met royals hebben ze daar niet.

In de aanloop naar Charles’ bezoek kregen ze daarom van de media een lesje koninklijke etiquette. We lezen even mee.

De regels moeten worden nageleefd, ook al staat op de officiële website van de koninklijke familie:

‘Er zijn geen verplichte gedragsregels bij een ontmoeting met de koning of een lid van de koninklijke familie, maar veel mensen willen de traditionele vormen in acht nemen.’

Buigen

Bij een ontmoeting met koning Charles III en zijn vrouw koningin Camilla is het belangrijk om de juiste begroeting te gebruiken. Dames moeten buigen, terwijl mannen moeten buigen of op zijn minst hun hoofd licht moeten buigen. Maar let op: als u het koninklijk paar die dag al hebt ontmoet, hoeft u niet opnieuw te buigen of te buigen. Leden van de koninklijke familie vormen hierop echter een uitzondering – prins William bijvoorbeeld moet altijd opnieuw buigen voor zijn vader.

De royal opent zelf het gesprek – of niet. Als hij dan iemand aanspreekt, mag hij alleen met zijn correcte titel worden aangesproken: uwe majesteit.  Gaat het gesprek daarna verder, schakel dan over op ‘Sir’

Niet beginnen over Harry

Bij de Britse royals is het niet alleen belangrijk wie het gesprek opent, maar ook dat het onderwerp niet te gevoelig ligt. Dus niet beginnen over Harry en Meghan. Of Andrew.

De koning mag niet worden aangeraakt, tenzij hij u de hand schudt.

Bij het dineren met Charles is het motto: kopieer wat je kunt! Gaan zitten en beginnen met eten als hij dat doet. En stoppen als hij vol zit. Tricky, want het is voorgekomen dat koninklijke gasten hongerig naar huis gingen.

Leestip

BESTEL HIER

Bunte Illustrierte

#Royaltynl