Japan Royalty

Doorbraak in Japan: kroonprins accepteert keuze huwelijkspartner van dochter

Dochter Mako en haar lief Kei Komuro zijn oud-studiegenoten. Haar vader, kroonprins Fumihito, was lange tijd niet zo content met haar keuze voor hem als toekomstige echtgenoot. Maar hij legt zich nu bij haar wens neer.

In Japan worden tradities en de keuze voor een fatsoenlijke, onberispelijke huwelijkskandidaat nog altijd hoog in het vaandel gedragen. De keizerlijke familie heeft er een voorbeeldfunctie. Schandalen zijn uit den boze. Zo was het dan ook lastig voor kroonprins Fumihito – hij wordt ook wel Akishino genoemd – om de keuze van zijn 29-jarige dochter Mako voor verloofde Komuro te accepteren.

Zij studeerde samen met Kei Komuro en de 2 hielden er een lange-afstands-relatie op na, want hij studeert in Amerika. Mako en Kei zijn in principe van onbesproken gedrag. Het ging in dit geval om zijn moeder. Zij zou een financieel geschil hebben met een voormalige familievriend. Zoiets is een grote smet op een voorgenomen huwelijk, zeker voor de ouders van Mako. Toch accepteerde haar moeder, kroonprinses Kiko, haar dochters wens wel al eerder. Dat haar vader, Fumihito, dit nu ook doet is een doorbraak te noemen. Hij lichtte zijn keuze toe in een interview dat hij haf ter gelegenheid van zijn 55ste verjaardag.

Het stel had al veel eerder willen trouwen. Daar werden zelfs al plannen voor gemaakt, in 2017. Door alle ophef omtrent de vete binnen Kei’s familie werd het al uitgesteld. En ook door een nieuwe datum werd een streep gezet, dat maal door de coronacrisis. Meer info omtrent Japans protocollen omtrent huwelijkspartners en de ‘gouden kooi’ waarin Mako gevangen leek, lees je hier.

Prinses Mako in 2019, bij een ceremonie

LEES OOK:

Gaat prinses Mako nu wel of niet trouwen?

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP/EPA