Sofia (2)

Deze Zweedse royals scoren opvallend laag

Ook in Zweden mag het volk van tijd tot tijd zijn royals cijfers geven. Dat pakte verrassend uit voor twee van hen.

Voor koning Carl Gustaf kan zijn jubileumjaar niet meer stuk. Uit een enquête blijkt dat het volk veel vertrouwen in hem en het Zweedse koningshuis heeft.

Volgens het onderzoek is 64 procent van de respondenten van mening dat de koning een goede vertegenwoordiger van Zweden is.71 procent vindt dat de koninklijke familie in het algemeen het land goed vertegenwoordigt – en evenveel ondervraagden willen de monarchie behouden.

Troon

Twee derde van de respondenten vindt echter ook dat Carl Gustaf de troon moet overdragen aan kroonprinses Victoria, meldt de Zweedse tv-zender. Ook al heeft hij meermalen laten weten prins Carl Philip geschikter te vinden.

Toch is het resultaat van het onderzoek een duidelijk succes voor de monarchie, zoals mediaonderzoeker Ulrika Andersson van de Universiteit van Göteborg benadrukt tegenover TV4: ‘Het is duidelijk dat het Koninklijk Huis een stabiele positie heeft in de Zweedse samenleving. Het is een instituut dat wordt gekenmerkt door grote stabiliteit.’

Koffie

Het opiniepeilingsinstituut wilde ook weten welke royal ze het liefst zouden uitnodigen voor een kop koffie. Victoria won de race met 42 procent, gevolgd door haar vader met 19 procent. Prins Carl Philip en prinses Madeleine, die in de Amerikaanse staat Florida woont, blijven ver achter met respectievelijk acht en zeven procent.

Verrassend genoeg is koningin Silvia de hekkensluiter – slechts vier procent van de respondenten kan zich voorstellen met haar te gaan praten. Prinses Sofia komt helemaal niet voor in de lijst.

chanel
KLIK HIER

Gala/Getty Images

#Royaltynl