Hadewych MInis

Deze actrice speelde Máxima in de film Majesteit

Majesteit is een film uit 2010 over het leven en de dromen van koningin Beatrix tijdens haar regeerperiode. De rol van Máxima werd vertolkt door actrice Hadewych Minis. En dit is wat ze daar over zei…

Het is geen pretje om van koninklijken bloede te zijn, dat blijkt uit de film Majesteit uit 2010. Het verhaal gaat over Koningin Beatrix die op het laatste nippertje weigert een wijziging in de Troonrede aan te brengen. De film kreeg mooie kritieken door het subtiele spel tussen Carine Crutzen in de titelrol en de in 2012 overleden Jeroen Willems als Prins Claus (bekroond met een Gouden Kalf.

Máxima

De rol van Máxima werd in de film gespeeld door actrice Actrice Hadewych Minis. Zij was daarmee de eerste actrice die onze koningin mocht vertolken. Een hele eer, zo vond ze zelf. En eerlijk is eerlijk, Hadwych heeft zelf ook wel wat koninklijks over zich.

Prins op het witte paard

Hadewych Minis is, heel toevallig, ook nog eens getrouwd met de prins op het witte paard. In 2013 vertelde haar man Tibor Lukács aan het tijdschrift De Liefde hoe hij haar ten huwelijk had gevraagd: ‘Ik dacht als ik ooit iemand ten huwelijk vraag, dan moet het op een wit paard zijn. Toen ik eenmaal alles had geregeld, werd ik zenuwachtig. Ik dacht: wat als ze niet van paarden houdt? Toen ze naar buiten kwam, liep ze de verkeerde kant op en moest ik heel hard haar naam roepen. Ik had een speech voorbereid, maar toen ze me daar op dat paard in het bos zag, moest ze zo hard huilen, dat ze daar niks van heeft gehoord.’

Uitblinkerslunch

En als klap op de vuurpeil werd Hadewych in december 2022 ook nog eens uitgenodigd voor de uitblinkerslunch bij koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Na afloop vertelde ze op de radio:

“Het is ongelooflijk hoe charismatisch Máxima is: heel koninklijk en geïnteresseerd, heel indrukkend”. Er waren vier tafels, Minis zat samen met een sociaal werker, een choreograaf, een sporter en een wetenschapper. “Willem-Alexander was heel goed geïnstrueerd en wist precies wie wie was. Hij stelde heel leuke vragen, het was een ontzettend inspirerend gesprek.”

Majesteit

Een belangrijk thema was hoe belangrijk het is om als mens gezien te worden. “Het was een heel bijzonder gesprek”, vatte Minis samen. De actrice durfde overigens niet aan Máxima te vragen of zij tevreden was met de manier waarop Minis haar vertolkte in de film Majesteit. “Ik geloof dat ik de eerste actrice was die haar speelde, ik neem aan dat ze dat gezien heeft. Maar daar heeft ze nog niets over gezegd en ik heb het ook nooit durven vragen.”

Bron: ANP, beeld GettyImages