Lilibet

Buckingham Palace bevestigt: Lilibet is een prinses

Buckingham Palace heeft woensdag bevestigd dat de kinderen van prins Harry en zijn vrouw Meghan de titel van prins en prinses mogen gebruiken.

Lilibet en Archie worden voortaan bij officiële gelegenheden zo aangesproken. De titels worden op korte termijn ook aangepast op de website van het paleis.

Een woordvoerder van de Sussexes noemde Lilibet tegenover het Amerikaanse tijdschrift People al ‘prinses’, in het bericht over haar doop van Lilibet.

Archie

Zij en haar oudere broer Archie zijn sinds de dood van koningin Elizabeth vorig jaar technisch gezien prins en prinses. Dat komt door een beslissing van koning George. Hij bepaalde in 1917 dat alle kleinkinderen van een monarch automatisch die titel krijgen.

Over de titels is nog steeds veel te doen. Al vele maanden klinkt in het VK de roep om Meghan en Harry hun titels af te nemen, als straf voor hun onthullingen. De hybride positie van de twee – in en uit de monarchie – blijft voor ongemak en misverstanden zorgen.

Nu Archie en Lilibet respectievelijk prins en prinses zijn, vragen commentatoren die meer op de hand van Buckingham Palace zijn waarom Harry en Meghan, die zoveel kritiek op het instituut hebben, dat eigenlijk willen.

Camilla

Charles probeert uit alle macht probeert zijn jongste zoon naar de kroning te krijgen, dus is het onwaarschijnlijk dat wordt gemorreld aan de prinsentitels.

Aan de andere kant komen geluiden naar buiten dat het William was die de Sussexen uit Frogmore Cottage heeft laten zetten. De vraag is of zijn wraaklust daarmee is gestild.

Een andere vraag is wat het effect zal zijn van de grotere rol die Camilla’s kinderen krijgen, ten koste van Harry en Meghan. Zullen de laatsten daar genoegen mee nemen, en zonder morren een plek op het tweede kroningsplan accepteren?

Leestip

BESTEL HIER

ANP/Royalty