Marie Cambodja

Marie herdenkt Cambodjaanse genocide

De Deense prinses begon haar bezoek aan Cambodja met een terugblik op de genocide die de communistische Rode Khmer daar in de jaren ’70 aanrichtte.

‘De geschiedenis van Cambodja is rijk en mooi’,’ schrijft ze op Instagram, ‘maar ook wreed, wat een deel van het heden verklaart waarin het Deense Rode Kruis opereert. Ik bezocht de “Killing Fields” net buiten de hoofdstad, waar ik een krans legde ter herdenking van de slachtoffers van de genocide van de Rode Khmer, en waar ik luisterde naar de onverdraaglijke verhalen over dit pijnlijke hoofdstuk in de geschiedenis van Cambodja.

Daarna bezocht ik het Koninklijk Paleis, waar de middagzon het gouden dak nog feller deed oplichten. Met zijn klassieke Khmer-architectuur is het paleis een prominent herkenningspunt in het centrum van Phnom Penh.

Het was leuk om vandaag een stel Deense naschoolse studenten van Fyn tegen te komen! Zij maken deel uit van een “wereldburgerschapsklas” die via Folkekirkens Nødhjælp toegang heeft gekregen tot plaatselijke jeugdorganisaties in Cambodja. Ik hoop dat ze een inspirerend en leerzaam verblijf hebben.’

Tien jaar geleden was ze ook in het land: ‘Morgen is een dag van reünies. Ik zal Mith Samlanh ontmoeten, een van de lokale partners van het Deense Rode Kruis, die veel doet om straatkinderen en andere kwetsbare kinderen en jongeren te steunen.’

LEES OOK

BIJZONDER: DEENSE PRINSES MARIE LAAT CAMERA’S TOE IN HUIS VOOR DOCU

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Bron en beeld: Detdanskekongehus