Ontwerp Zonder Titel 23

Zien: Waanzinnig gave tiara Leah Behn

Enige dagen na het befaamde Bal des Débutantes in Parijs, verschenen er foto’s op sociale media van de tweede dochter van de Noorse prinses Märtha Louise, Leah Behn.

De jongedame is voor het bal gekleed in een oranjeroze zijden chi­ffonjapon van couturier Giambattista Valli. Maar de aandacht ging vooral uit naar het met ontelbare diamanten gezette juweel op haar hoofd.

Een diadeem gedragen door een kleindochter van de Noorse Koning is natuurlijk geen bijzonderheid te noemen, maar het ging in dit geval om een totaal onbekend exemplaar.

Hoofdsponsor van het bal is het recent door twee verzamelaars opgerichte juweliersbedrijf V Muze. Enige topstukken uit hun juwelencollectie zijn aan de deelneemsters van het bal uitgeleend. Leah Behn droeg een diadeem uit ca. 1905, die stilistisch gezien een grote gelijkenis vertoont met twee andere, meer bekende exemplaren. Het diamanten diadeem met robijnen uit Zweden dat meerdere malen gedragen is door koningin Silvia, en recent bij het Kopenhagens veiling huis Bruun Rasmussen geveilde diadeem.

 De met diamanten en robijnen gezette tiara die zich nu in de Zweedse collectie bevindt, werd door koning Edward VII (1863-1910) en koningin Alexandra van Engeland (1844-1925) als huwelijkscadeau in 1905 voor hun nichtje prinses Margaret van Connaught (1882-1920) aangekocht bij juwelier Garrard & Co.

Tussen de 20 en 25 vrouwelijke nazaten uit koninklijke kringen, high society en de  Hollywood-elite worden ieder jaar door haar uitgenodigd voor het inmiddels belangrijke society evenement. Menige naam op de gastenlijst verwijst regelrecht naar de almanak de Gotha: Bourbon, Romanov, Windsor, Mountbatten of Windisch-Graetz.

Aan het bal zijn altijd een of twee goede doelen verbonden geweest. Dit jaar World Central Kitchen, een organisatie die maaltijden beschikbaar stelt in noodgebieden, en het Necker-Enfants Malades Hospital in Parijs, waar onderzoek naar hartziektes wordt gedaan.

Sinds 2018 is de locatie het luxueuze Shangri-La Hotel, ooit het woonverblijf van Roland Bonaparte, een achterneef van Napoleon.

Nadat het bal vanwege de coronaepidemie tweemaal werd uitgesteld, vond het nu weer

plaats. Onder de couturiers die japonnen uitleenden bevond zich dit jaar ook de Nederlandse Iris van Herpen, die de japon ontwierp voor koningin Máxima gedragen bij haar vijfigste verjaardag.

Ontwerp Zonder Titel 23
Ontwerp Zonder Titel 23

LEES OOK: 

OOK NOREN HEBBEN KONINKLIJKE INFUENCER

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty of koop de nieuwste

Bron: Royalty