Harald Met Motorfiets (2)

Waanzinnig! Kijk dan wat Harald voor zijn verjaardag krijgt

Koning Harald van Noorwegen wordt vandaag 86 en kreeg een waanzinnig cadeau.

Je zal maar een cadeau moeten verzinnen voor een koning die al sinds mensenheugenis op de troon zit. Die heeft alles al. Een lastige dus voor het personeel aan het Noorse hof, toen de verjaardag van Harald eraan kwam.

Gelukkig had iemand op zitten letten. Tijdens een rondleiding door de tentoonstelling King’s Cars in maart 2022 vroeg koning Harald, of iemand wist waar zijn eerste motor zou zijn gebleven.

Husqvarna

Het bleek dat Harald voor zijn 16e verjaardag in 1953 een lichte motorfiets kreeg, model 30 Sport, van de Zweedse fabrikant Husqvarna. Het was een cadeau van zijn vader, toen nog kroonprins Olav.

Harald heeft op de motor gereden tot hij in 1955 zijn rijbewijs haalde. De machine werd verkocht. Einde verhaal. Dacht hij.

Binnen kijken

Maar 70 jaar nadat Harald zijn motor cadeau kreeg voor zijn 16e verjaardag, kreeg hij hem terug. Gerepareerd en gerestaureerd – en met zijn originele kenteken!

Zelden een koning zo blij zien kijken!

Ook leuk om te weten: de foto werd gemaakt door koningin Sonja zelf, in het kantoor van de koning. Zien we dat ook eens van binnen.

Of Harald daarna een eindje is gaan scheuren weten we niet. Het zou ons niet verbazen.

Leestip

BESTEL HIER

Detnorskekongehus