Haakon, Sverre Magnus, Ingrid Alexandra, Mette Marit

Kroonprins onthult plannen met kinderen

Kroonprins Haakon van Noorwegen heeft drie kinderen, die een totaal verschillende toekomst voor de boeg hebben.

Als je eenmaal geboren bent als prins, weet ook kroonprins Haakon, betekent dat nog niet dat je nooit meer iets hoeft te doen. Hij hoeft alleen maar naar buurland Denemarken te kijken, waar prinsen en een prinses een titel verliezen alsof het niets is.

Gezin

Prins Haakon is modern in zijn opvattingen, maar beseft tegelijkertijd dat hij en zijn gezin – prinses Mette-Marit, prinses Ingrid Alexandra, prins Sverre Magnus en Marius Borg Høiby,, een kind van de kroonprinses uit een eerder huwelijk – in een bredere traditie staan. Die ook weer verantwoordelijkheden met zich meebrengt, en verwachtingen waar je aan moet voldoen.

Buiten kijf staat dus dat prinses Ingrid-Alexandra op een gegeven moment koningin wordt van Noorwegen. Dat zal nog even duren, want haar grootvader koning Harald zit nog op de troon, en als die onverhoopt overlijdt of opstapt is eerst haar vader prins Haakon aan de beurt.

Boontjes

Op de Noorse televisie liet prins Haakon weten dat zijn kinderen totaal verschillende rollen krijgen. Ingrid Alexandra blijft binnen de monarchie haar rol spelen. Anders wordt dat voor prins Sverre Magnus. Die zal straks zijn eigen boontjes moeten doppen, net als zijn halfbroer Marius Borg.

‘Ik kan me voorstellen dat hij zijn eigen weg zal moeten vinden’’, zegt kroonprins Haakon. ‘Magnus zal waarschijnlijk ergens bij betrokken zijn, maar ik denk niet dat hij een officiële rol als fulltime functie zal hebben. Dat is niet het plan. Hij zal dus iets moeten vinden wat hij in zijn leven wil doen.’

Billed-Bladet

#Royaltynl