Haakon49

Kroonprins Haakon woont begrafenis van omstreden komiek bij

Nogal een statement.

Kroonprins Haakon behoorde tot de stoet die afscheid nam van de Noors-Pakistaanse stand-up comedian Shabana Rehman, die een staatsbegrafenis kreeg. Een enorme eer, die bijna nooit wordt verleend, en nu dus wel.

Het zegt wel iets over de reputatie van Rehman, die op 29 december, 46 jaar oud, stierf aan alvleesklierkanker.

Shabana Rehman kwam in 1977 op éénjarige leeftijd vanuit Pakistan naar Noorwegen en groeide op in een buitenwijk van Oslo. Ze debuteerde als stand-up comedian in 1999 en werd al snel bekend als vernieuwend en provocerend.

Rehman maakte veelvuldig gebruik van stunts, zoals het tongzoenen van de toenmalige Noorse minister van Cultuur Valgerd Svarstad tijdens de opening van een filmfestival en, tot zijn woede, het optillen van religieus leider Mullah Krekar tijdens een tv-opname.

Die daad, samen met het zeer uitgesproken verzet van Shabana Rehman tegen negatieve sociale controle en eergerelateerd geweld, maakte haar impopulair in delen van de moslimgemeenschap. Het leidde er ook toe dat ze in progressieve kringen werd gecancelled.

Na haar dood kondigde de Noorse regering aan dat zij de kosten van een begrafenis voor Shabana Rehman voor haar rekening zou nemen.

‘Shabana Rehman was een sterke en onbevreesde stem. Door taboes te doorbreken, maakte zij de weg vrij voor een nieuwe generatie vrouwen met een immigrantenachtergrond. Shabana kwam op voor de vrijheid van meningsuiting en droeg bij aan de Noorse diversiteit. Ze heeft ons veel te vroeg verlaten’, zei de Noorse premier Jonas Gahr Støre.

LEES OOK: 

THROWBACK: METTE MARIT ONTMOET HAAKON

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: Billed Bladet