Zeldzaam: Demonstratie tegen koning

Dat maken we nog maar weinig mee.

Koning Willem-Alexander komt morgen naar Wierden, bij Almelo. Hij is aanwezig bij de ceremoniële overdracht van een monument op voormalig kamp Vossenbosch, dat de Wierdense bevolking schonk aan de Molukse gemeenschap.

In het kamp werden lang geleden Molukkers opgevangen, die er allemaal vanuit gingen dat ze op een dag weer terug zouden gaan naar de Molukken.

Dat ligt tot op de dag van vandaag gevoelig. Een Molukker, Paul Lawalata, is zo boos, dat hij gaat demonstreren.

De koning zei in 2020 tijdens een staatsbezoek aan Indonesië dat het verleden niet kan worden uitgewist. ‘Hij heeft met zijn uitspraken destijds onze ouders een trap na gegeven en een dolk in de rug’, zegt Lawalata. ‘Want de koning bood excuses aan aan zijn toenmalige vijand, terwijl onze vaders vochten voor Oranje tegen Indonesië. Velen hebben hun leven gegeven voor Oranje.’

Actievoerders roepen op om spandoeken en foto’s mee te nemen van hun ouders, de vlag van de RMS en gekleed te komen in militaire of traditionele dracht of anders in het zwart.

‘We gaan er staan, gewoon stil staan, we gaan geen heisa doen, we willen dat de koning ons ziet. Ik wil en vraag geen excuses van de koning. Ik vraag alleen waar onze ouders het aan verdiend hebben om zo door het koningshuis behandeld te worden.’

LEES OOK:

STAATSBEZOEK AAN VOORMALIG NEDERLANDS-INDIË

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: RTV Oost