Ontwerp Zonder Titel 2023 02 10t134837.769

Yeşilgöz: we werken dag en nacht aan bedreigingen Amalia

Het ligt ons allemaal als een steen op de maag: de bedreigingen die prinses Amalia het leven onmogelijk maken. De verantwoordelijke minister heeft zich nu ook uitgesproken.

Het is ‘verschrikkelijk’ dat prinses Amalia wordt bedreigd. Veiligheidsmensen, politie en justitie werken ‘dag en nacht’ om hier een eind aan te maken.

Moeilijke tijd

Dat zegt minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) nadat de prinses heeft laten weten dat ze vanwege de dreiging door een moeilijke tijd gaat. De oudste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima heeft dat gezegd op de laatste dag van haar kennismakingsreis met het Caribisch deel van Nederland.

‘Er gebeurt veel achter de schermen’, zegt de minister over de acties die worden ondernomen. Wat er precies gebeurt, wil ze niet zeggen. Ze wil ook geen details geven over de dreiging.

Eerlijk

‘Ik ga er heel erg eerlijk in zijn. Ik heb het er nog steeds heel erg moeilijk mee’, zei Amalia vrijdagochtend Nederlandse tijd op Sint-Maarten. Ze had gehoopt aan een onbezorgde studententijd te beginnen. ‘De realiteit was helaas allesbehalve dat.’ Ze mist het normale leven.

Vorig jaar werd bekend dat Amalia niet in haar studiestad Amsterdam kon wonen vanwege bedreigingen. Ze stond toen op het punt om naar de hoofdstad te verhuizen, maar woont nog steeds bij haar ouders. De Rijksvoorlichtingsdienst, de politie en het Openbaar Ministerie doen geen uitspraken over de beveiliging van de prinses van Oranje. Tijdens de Cariben-reis leek de beveiliging van Amalia en haar ouders ook flink opgeschroefd.

Leestip

BESTEL HIER

ANP/Getty Images