Willem-Alexander zoekt BOA’s in Leiden op

Willem-Alexander en Máxima zijn weer volop op werkbezoek. Onze koning heeft vanmiddag in Zuid-Holland gesproken met BOA’s. Hun werk omvat onder meer het leefbaar en veilig houden van dorpen en steden voor alle inwoners. Iets dat tijdens de coronacrisis opeens een lastigere taak bleek.

Vanmiddag bezocht hij een groep BOA’s (Buitengewoon Opsporingsambtenaren) om te horen wat hun werkzaamheden zoal omvatten. En natuurlijk ook om te bespreken welke gevolgen de coronacrisis heeft op hun dagelijkse werk en de omgang met mensen die moeite hebben met het opvolgen van de maatregelen.

Het werkbezoek startte op het gloednieuwe stadskantoor. En vervolgens liep Willem-Alexander met een aantal Leidse BOA’s door het stadscentrum. Naast BOA’s sprak hij ook met de partijen die met hen samenwerken, zoals de politie. Globaal richten BOA’s zich op leefbaarheid voor iedereen in een dorp of stad. Ze trachten alles schoon, bereikbaar en veilig te houden. Verder controleren zij of inwoners zich aan de geldende afspraken houden. Dat varieert van de opruimplicht voor hondenpoep tot het naleven van regels op de onlangs geopende terrassen in de horeca.

De laatste tijd is er veel te doen over de beroepsgroep. Meermaals werden BOA’s lastiggevallen door individuen of groepen die geen zin hadden zich aan de coronamaatregelen te houden. En riepen de BOA’s zelf op te staken uit onvrede, omdat er bijvoorbeeld geen gehoor werd gegeven aan hun verzoek meer middelen te mogen gebruiken om te kunnen handhaven. Onder anderen Pieter van Vollenhoven nam het op voor de beroepsgroep.

Boas 1
Boas 2

Lees ook:

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP (archiefbeeld Willem-Alexander), Instagram @koninklijkhuis