Euro 2020: Nederland Oekraine

Willem-Alexander neemt voorbeeld aan Filip

Eventueel bezoek aan WK afhankelijk van succes Oranje.

Koning Willem-Alexander zal zich in ieder geval niet tijdens de groepsfase van het WK voetbal in Qatar laten zien. Minister Conny Helder gaat namens de Nederlandse regering naar de wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Qatar.

Het was al bekend dat er een lid van de regering naar het WK zou reizen, maar namen werden nog niet genoemd. Gezien haar rol als minister voor Sport lag het wel voor de hand dat Helder die kant op zou gaan.

De koning neemt hiermee een compromis over dat de Belgen eerder al bereikten over een bezoek van koning Filip.

Het besluit om een afvaardiging te sturen is omstreden, omdat er veel kritiek is op de mensenrechtensituatie in Qatar.

Willem-Alexander liet vorige week na afloop van het staatsbezoek aan Griekenland weten geen uitsluitsel te willen geven over zijn eventuele aanwezigheid: ‘Dit lijkt mij niet de plek om daar nu uitvoerig op in te gaan. Ik denk dat ik het houd bij de brief van het kabinet aan de Tweede Kamer.’

De koning stelde wel ‘op basis van persoonlijke gevoelens’ een afweging te maken. Wat dat betekent, wilde hij niet delen.

Voor Oranje is de wedstrijd tegen Qatar op 29 november de derde en laatste in de groepsfase. Er is nog geen besluit genomen over de regeringsafvaardiging als het Nederlands elftal een ronde verder komt. Daarom is het nog altijd denkbaar dat de koning zal afreizen. Het is evenmin uitgesloten dat minister-president Mark Rutte naar het toernooi gaat.

Coalitiepartijen D66 en ChristenUnie wilden eigenlijk dat er helemaal niemand namens de Nederlandse regering naar Qatar zou afreizen. Als er dan toch iemand zou gaan, stelden ze voor dat minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken het land zou bezoeken. Hij zou dan samen met de mensenrechtenambassadeur de mensenrechtensituatie aan de kaak kunnen stellen en kunnen praten over de omgang met arbeidsmigranten in het land. De motie van de coalitiepartijen kreeg in de Kamer alleen steun van JA21 en werd dus ruimschoots verworpen.

LEES OOK:

RVD HOUDT KAKEN OP ELKAAR OVER KONING EN QATAR

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Bron en beeld: ANP