Tweede Dag Van Koninklijk Bezoek Dubai

Willem-Alexander én Máxima ‘leren niet van hun fouten’

Het vertrouwen in koning en koningin heeft in het jaarlijkse onderzoek van EenVandaag naar hun populariteit een nieuw dieptepunt bereikt.

Het vertrouwen in Willem-Alexander (54 procent) en Máxima (61 procent) daalt voor het derde jaar op rij. Beiden scoorden niet eerder zo laag.

Een meerderheid steunt nog wel de monarchie, maar wordt het tijd dat het koningspaar gaat leren van gemaakte fouten, en vaker naast hun volk staat in plaats van erboven.

Corona speelt een belangrijke rol. Het wordt Willem Alexander verweten dat hij aan het begin van de pandemie onzichtbaar was. Ook is er ergernis over de in het water gevallen vakantie naar Griekenland en de corona-incidenten, zoals het verjaardagsfeest van Amalia.

De meerderheid (69 procent) vindt de ophef in de media daarover terecht. Dat geldt ook voor een bezoek aan Den Haag, waar de koning geen afstand hield en handen schudde (55 procent).

Die stapeling van incidenten zorgt ervoor dat het vertrouwen dit jaar een nieuw dieptepunt bereikt (54 procent). Ook als kroonprins scoorde hij nooit zo laag in de peilingen van EenVandaag.

Koning geeft het slechte voorbeeld

Er is een beeld ontstaan dat de koning niet leert van zijn fouten en niet aanvoelt wat er speelt onder de gewone Nederlanders. Dat nemen mensen hem kwalijk.

Een panellid schrijft daarover: ‘We hebben het allemaal zwaar gehad met de coronaregels. Maar de koning denkt dat die voor hem niet gelden. Hij zou juist een voorbeeld moeten zijn.’ Een ander: ‘Eenmalig is menselijk. Maar het lijkt wel of ze helemaal niet nadenken.’

De kloof tussen koning en volk werd door corona scherper zichtbaar. ‘Ook daarvoor hadden de koning en koningin al het imago dat ze in hun eigen rijke bubbel leefden, met veel vakanties, dure huizen en een riante toelage’, schrijven de onderzoekers.

Zes van de tien (59 procent) vinden zijn jaarlijkse vergoeding van 1 miljoen aan inkomen en ruim 5 miljoen voor personeel en onkosten te hoog. Veel deelnemers vinden ook hier het contrast met de gewone mensen in het land te groot: ‘Hij blijft gewoon zijn luxe leventje leiden. Dat vind ik nog erger in crisistijd.’

Ook dip voor koningin Máxima

Opvallend is de duikvlucht die de populariteit van koningin Máxima heeft genomen. Het koningspaar ging zichtbaar samen in de fout, dus treft haar in de ogen van deelnemers net zoveel blaam.

Positieve momenten

Dit jaar springt een aantal acties van de Oranjes er positief uit. Zeven van de tien (69 procent) vinden het goed dat de koning Oekraïense vluchtelingen opvangt op zijn kasteel Het Oude Loo.

Prinses Amalia krijgt veel waardering voor het terugstorten van haar toelage tot ze klaar is met haar studie: 88 procent vindt dat een goede zaak.

Tips voor de koning

Volgens veel deelnemers is het hoog tijd dat de koning en koningin wat aan hun imago gaan doen. Hiervoor geven ze zelf tips: ‘wees zichtbaarder’, ‘laat zien dat je betrokken bent’ en ‘steek mensen vaker een hart onder de riem in moeilijke tijden.’

Het lijkt sommigen een goed idee als de koning wat meer critici om zich heen verzamelt, die hem kunnen vertellen wat de gevolgen van zijn acties zijn voor de gewone man. En natuurlijk wordt hem ook geadviseerd om wat geld in te leveren.

Over het onderzoek

Het onderzoek is gehouden van 14 tot 22 april 2022. Aan het onderzoek deden 26.448 deelnemers van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen: leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Het Opiniepanel bestaat uit 70.000 leden.

LEES OOK:

‘DRASTISCH BESLUIT’ NA AMALIA-REL

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: EenVandaag