Noordeinde

Wie is de echte eigenaar van W.A.’s paleizen?

Dat de van Oranjes vermogend zijn, is geen verrassing meer. Maar zij zijn op papier niet de eigenaren van veel Nederlandse paleizen. Wie is dat dan wel?

Noordeinde en Huis ten Bosch in Den Haag en ook het Paleis op de Dam in Amsterdam lijken misschien van de koning en zijn familie te zijn. Maar niets is minder waar. Deze paleizen zijn eigendom van het Rijk. En door het Rijk ter beschikking gesteld om te fungeren als woon- en werkpaleizen. Grappig weetje is dat ook de Gouden Koets geen eigendom is van de koning zelf. De koets en ook de Koninklijke Kroon zijn ondergebracht in een stichting, onder de noemer Koninklijk ceremonieel.

Moeder Beatrix heeft trouwens wél een riante woning in haar bezit. Geen paleis, wel een kasteel: Drakensteyn. Al in 1959 kocht zij het van Frederik Lodewijk Bosch van Drakestein. En liet het restaureren. In 1963 nam ze er haar intrek in. Toen ze koningin werd (in 1980), verhuisde ze – met Claus en de kinderen – naar Huis te Bosch in Den Haag. Wat momenteel het woonpaleis is van Willem-Alexander en zijn gezin.

Eigenlijk zijn we dus met z’n allen een beetje eigenaar van de bovengenoemde paleizen. Is dat niet machtig?

Noordeinde

Zomeropenstelling Paleis Noordeinde En Koninklijke Stallen

Huis ten Bosch

Paleis Huis Ten Bosch Rvd Freek Van Den Bergh

Paleis op de Dam

Beeld: ANP

#RoyaltyNL