Amalia geen kinderen foto van ANP

Wat gebeurt er als Amalia geen kinderen krijgt?

We gaan er algauw van uit dat een royal kinderen krijgt en daarmee de kroon doorgeeft aan nakomelingen. Maar wat als Amalia geen kinderen krijgt?

Het zou natuurlijk kunnen. In België hadden Fabiola en Boudewijn geen kinderen, bijvoorbeeld. Toen Boudewijn overleed, werd zijn jongere broer Albert koning. Maar zonder dat we gaan gissen over de eventuele kinderwens van Amalia, willen we graag weten wie de troonopvolger zou zijn als ze kinderloos blijft.

Alexia of Constantijn?

Als dat het geval is, komt de jongere broer of zus in beeld. Alexia dus. En daarna Ariane. Als zij dit aanbod vriendelijk zouden afwijzen, wordt prins Constantijn – de enige nog levende broer van Willem-Alexander – gevraagd. En daarna zijn kinderen, dus Eloise, Claus-Casimir en Leonore. Dit alles staat in artikel 25 van onze Grondwet.

1983

In dat jaar vond een wijziging van het artikel plaats. Voor die tijd kregen jongens/broers nog voorrang, ook als zij jonger waren dan het eerstgeboren meisje. Dat onderscheid is opgeheven. Meiden en jongens hebben gelijke kansen om vorst(in) te worden.

Troon

Wanneer Amalia koningin wordt is uiteraard nog niet bekend. Beatrix heeft 33 jaren als koningin gevuld. Willem-Alexander is bezig met zijn elfde jaar als koning. Als hij het voorbeeld van zijn moeder volgt, zou hij nog een kleine 22 jaar te gaan hebben. Tegen die tijd is Amalia 41 of 42 jaar.

Balkonscene Maxima Amalia Alexia Prinsjesdag 2023

LEES OOK: Help jij Eloise aan een vakantieadresje?

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Royalty.

Beeld: ANP, Koninklijk Huis

#royaltynl

Door: Marije Kersten

28-11-2023