Orang Oetan Willem Alexander

Wat doe je als je de koning tegenkomt? Een paar nuttige tips

Ook de Nederlandse monarchie hangt van protocol aan elkaar. Maar de kans bestaat dat je ineens de koning tegenkomt, als hij op werkbezoek is ergens in het land. Je weet maar nooit.

Dus is het handig als je een paar basisregels kent. Onthou dat de koning altijd belangrijker is dan jij. Begin niet zelf te praten, vraag niet hoe het gaat, stel je niet voor, hou je mond en zeg pas wat als hij iets zegt. Ook je hand uitsteken is not done, wacht op de zijne.

Een veel gemaakte fout: als jullie eenmaal aan de praat zijn spreek je hem aan met ‘majesteit’, niet ‘zijne/uwe koninklijke hoogheid’ (en al helemaal niet met Willem, Alex of Willie!)

Toilet

Een bezoek wordt altijd uitgebreid voorbereid. Een van de dingen waar dan op wordt gelet is de aanwezigheid van een koninklijk toilet, waar de koning gebruik van kan maken bij hoge nood. Van Beatrix is bekend dat ze graag een plek wilde waar ze ongezien een sigaret rookte en een glas wijn dronk.

Hoe spontaan praatjes langs de route mogen lijken, ook de gesprekspartners zijn zorgvuldig geselecteerd. Soms gaat dat mis, zoals toen Beatrix in Amsterdam een zoen kreeg. Want protocol of niet, wij blijven altijd eigenwijs onze eigen gang gaan.

LEES OOK:

BIJZONDER: HIER SLIEP DE KONINKLIJKE FAMILIE

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: Quest/AD/Quote/Koninklijk Huis/Jan Magazine