Netherlands Naturalis Anniversary

Waarom Willem-Alexander Joe Biden nog niet gefeliciteerd heeft

Je houdt je aan je eigen regels of je doet het niet. En Willem-Alexander doet het. Dit is waarom de nieuwe president van de Verenigde Staten nog even geduld moet hebben voor onze koning hem feliciteert.

Wat waren het spannende dagen in Amerika. Nu duidelijk is dat Joe Biden voldoende kiesmannen heeft en president zal worden, krijgt hij vanuit alle hoeken van de wereld felicitaties. Daaronder ook van koninklijke bekendheden. Toch houdt onze koning zijn felicitatie voor de nieuwste ‘mr. President’ dus nog even op zak.

Dat heeft er alles mee te maken dat Willem-Alexander nooit een (nieuwe of herkozen) president of premier op de verkiezingsavond of de nasleep daarvan feliciteert. Hij doet dat, naar eigen gebruik, pas op het moment als diegene geïnaugureerd wordt. En dat duurt nog eventjes: op 20 januari legt Biden de eed af en wordt hij officieel geïnstalleerd als president.

Overigens spraken vele regeringsleider wél al hun felicitaties en gelukwensen uit voor Biden. Daaronder premier Rutte en ook uit Scandinavië, België, Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk klonken de geluiden positief aan Bidens adres. Maar ook in die landen wachten de koningshuizen nog even met een officiële felicitatie. Een soort royal regeltje dus.

Willem-Alexander feliciteert nieuwe staatshoofden en presidenten pas op de dag dat zij ingehuldigd worden.

Netherlands Naturalis Anniversary

Koning Abdullah van Jordanië deelde een oudere foto van hem met Joe Biden, met hartelijke gelukwensen.

Jordan Usa Diplomacy

LEES OOK:

Delphine Boël past haar achternaam aan

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP, ANP/EPA