Pieter Van Vollenhoven Archieffoto Anp

Waarom Pieter van Vollenhoven geen titel kreeg

Hoe zat dat ook alweer.

In 1967 was het nog niet zo gewoon dat je als eenvoudig burgermeisje of –jongen met aristocratie trouwde, laat staan met iemand van koninklijke bloede. Voor Wilhelmina, Juliana en Beatrix werd als het om huwelijkskandidaten ging nadrukkelijk in de aristocratische vijver gevist.

Met tweede, derde en verder kinderen was dat iets makkelijker, maar het geval Margriet en Pieter va Vollenhoven laat zien dat het nog lang ongepast was. Ook al is hij inmiddels dan helemaal geaccepteerd aan het hof.

Pieter is nog steeds Mr. Pieter van Vollenhoven en niet meer dan dat. Zijn vier zoons zijn gek genoeg wel van adel, als prins van Oranje Nassau, met de aanspreektitel hoogheid. Hun kinderen zijn wat opa altijd is geweest: burgers.

En het kan nog vreemder, want de kinderen van Constantijn en Friso zijn graaf en gravin van Oranje-Nassau. Vandaar Gravinfluencer.

De vier kinderen van prinses Irene en Carlos Hugo zijn wel van adel, maar behoren tot het huis van Bourbon-Parma. Hun kinderen hebben daardoor automatisch een titel – al moest Hugo daar wel even voor naar de rechter.

De drie kinderen van wijlen prinses Christina delen van het lot van Mr. Pieter en zijn gewoon burgers, maar de vraag is of dat heden ten dage nog iets uitmaakt. Kijk maar naar de ons omringende vorstenhuizen: de koningin van Spanje, de kroonprinses van Noorwegen, de kroonprins van Zweden, de kroonprinses van het VK en de vrouw van de troonopvolger voor daarna, de kroonprinses van Denemarken, ze kwamen allemaal uit de burgermaatschappij. Net als onze koningin Máxima.

LEES OOK:

PIETER-CHRISTIAAN DEELT LIEFDEVOLLE FOTO MET ANITA

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Bron: Friesch Dagblad/Koninklijk Huis

Juliana
KLIK HIER