Maxima Griekse Erewacht 2022

Uitgelegd: De Griekse erewacht

Máxima en Willem-Alexander inspecteerden elite-eenheid, met bijzondere uniformen.

Het zal iedereen zijn opgevallen: de bijzondere uniformen van de Griekse erewacht, bij een inspectie door het koningspaar.

Het gaat om de Evzones, een elite-eenheid met een rijke traditie.

Het kost maanden om een Evzones-uniform te maken. De Farion pet is gemaakt van een zachte rode wol en heeft een lange zijden kwast. Door de extreme lengte raken de kwasten vaak in de knoop. Ervaren Evzones houden daarom een extreem rechte houding.

De Ypodetes is het witte hemd met extreem wijde mouwen. Het symboliseert de zuiverheid van het nationale doel. Onder de wijde mouw zit een lange mouw met knopen die tot aan de pols reikt.

De Foustanella – de kilt – is gemaakt van meer dan 30 meter stof en heeft 400 plooien om de bevrijding van Griekenland uit de jaren van de Ottomaanse bezetting voor te stellen. De Krossia – gevlochten franjes – zijn blauw en wit, naar de kleuren van de Griekse vlag.

De teen van de Tsarouchia is naar boven gericht en bedekt met een zwarte zijden pom pom die met de hand in vorm is geknipt. De voet van de schoen is gemaakt van koeienhuid en er zijn meer dan 300 handsteken nodig om elke schoen bij elkaar te houden.

Bij het marcheren schrapen de Evzones met hun schoenen over de grond, waarbij ze een geluid produceren dat doet denken aan de strijd.

De Evzones dragen aan elk been twee paar Periskelides – wollen kousen – die omhoog worden gehouden door de Epiknemides – zijden kousenbanden – met kwastje.

LEES OOK:

KONING VLIEGT NAAR GRIEKENLAND

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Bron: WhyAthens