Willem Alexander (2)

Throwback: Zoek koning Willem-Alexander

De podcast Door het oog van de koning is een echte trip down memory lane. Deze waren we alweer bijna vergeten.

Zeven jaar geleden vierde Willem-Alexander het zeventigjarig bestaan van de COC mee. Tijdens de viering werd stilgestaan bij de strijd om jezelf te mogen zijn en de maatschappelijke acceptatie van ieders seksuele oriëntatie.

LHBT

Willem-Alexander werd destijds ontvangen op het hoofdkantoor van de belangenorganisatie voor LHBT’s in Amsterdam. Het COC noemt het bezoek van de koning historisch: niet eerder bracht een regerend staatshoofd een officieel bezoek aan de LHBT-gemeenschap. Willem-Alexander feliciteerde COC Nederland met het jubileum en sprak zijn waardering uit voor het belangrijke werk van de organisatie.

Daarna sprak hij ruim een uur met homoseksuelen en transgenders uit verschillende groepen uit de samenleving die zich met steun van het COC inzetten voor meer acceptatie en minder discriminatie.

De koning liet zich door een groep jongeren bijpraten over projecten die zij opzetten op hun scholen. De koning bleek via zijn dochters goed op de hoogte van initiatieven als de Gay-Straight Alliance, Paarse Vrijdag en anti-pestprogramma’s op scholen. De paarse armbandjes die hij kreeg aangeboden als cadeau voor zijn drie dochters bleek hij al te kennen van Amalia.

Inclusiviteit

In de vierde aflevering van zijn podcast spreekt Willem-Alexander onder meer over inclusiviteit. Dat woord bestond 77 jaar geleden nog niet eens, toen het COC werd opgericht.

Sindsdien strijdt de organisatie voor de rechten van mensen die anders geaard zijn dan de meerderheid van de Nederlanders, en ook een gelijkwaardige plek in Nederland verdienen.

Zoekplaatje

Om de gelijkwaardigheid van iedereen ongeacht wie hij is of hoe hij zich voelt te benadrukken, dompelde Willem-Alexander zich onder in de massa.

Mooi zoekplaatje!

Tip van de redactie: kleed je als een royal

Scherm­afbeelding 2023 02 01 Om 21.21.42
BESTEL HIER

ANP

#Royaltynl