Prinses Beatrix Aan Het Roer Van De Groene Draeck

Renovatie jacht Beatrix pakt duurder uit

Hoeveel precies is niet bekend.

De renovatie van de Groene Draeck, het zeiljacht van prinses Beatrix, valt duurder uit dan gepland. De kosten overschrijden het vastgestelde vijfjarenbudget van 435.000 euro, dat het Ministerie van Defensie ervoor heeft vrijgemaakt. Beatrix zal als eigenaar de meerkosten betalen.

De Groene Draeck is sinds september uit de vaart vanwege grootschalige renovatie en revisie. Dit houdt in dat het van binnen en buiten wordt gestript, de romp van binnen en buiten wordt geconserveerd en installaties en inrichting waar nodig worden hersteld of vervangen. De verwachting is dat het zeiljacht aan het eind van deze zomer vaarklaar is.

De toenmalige kroonprinses Beatrix kreeg het jacht in 1956 voor haar achttiende verjaardag cadeau van het Nederlandse volk. De Staat schonk haar het onderhoud. Daarover is regelmatig politieke opwinding.

De Groene Draeck is een lemsteraak, een traditioneel Fries zeilschip, en is dit jaar 65 jaar in de vaart. Het schip wordt intensief gebruikt door de prinses, haar familie en gasten.

LEES OOK:

KAMER WIST VAN MEERKOSTEN GROENE DRAECK’

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Bron en beeld: ANP