Delft 106229 1920

Problemen in koninklijke grafkelder

Beetje morbide onderwerp.

Wij Nederlanders begraven onze vorstelijke overledenen niet, we zetten ze bij, in Delft. De grafkelder waar dat gebeurt barstte echter uit zijn voegen.

Een uitbreiding pakt door een ‘bouwtechnische tegenvaller’ tonnen duurder uit. Die worden betaald door de regering – 250.000 euro – en het Koninklijk Huis – 100.000 euro -. Het project ligt gelukkig wel op schema.

‘De meerkosten worden veroorzaakt door onvoorziene constructieve problemen met de fundering van de kerk. Ook de uitwerkingskosten van het archeologisch onderzoek vielen hoger uit doordat bij de opgraving meer vondsten dan verwacht zijn gedaan die onderzocht moeten worden’, zegt verantwoordelijk staatssecretaris Uslu.

De 2,5 ton die het Rijk betaalt komt bovenop de al toegezegde 360.000 die al eerder was toegezegd.

Sinds de bijzetting van Willem van Oranje in 1584 rusten bijna alle leden van het Huis van Oranje-Nassau met hun echtgenoten in de kelder. Wijlen prins Friso is als eerste in een lange reeks van overleden Oranjes niet bijgezet, maar in 2013 begraven in Lage Vuursche.

Met de bijzettingen van prins Claus (2002), prinses Juliana en prins Bernhard (2004) is de grafkelder vrijwel vol. De uitbreiding maakt plaats voor ruim twintig nieuwe.

LEES OOK:

UITBREIDING GRAFKELDER ORANJES BEGONNEN

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Bron: De Telegraaf